Като малка тези кюфтета ми бяха най-омразните (заедно с кюфтетата от варени картофи) - бяха мазни и воняха на чубрица.
Сега нещата се промениха: използвам тефлонов тиган, а подправките са в доста по-малки количества
. И кюфтетата започнаха да ми харесват.
500 г картофи
1 голямо яйце
пшенично брашно
малко риган и бял пипер
сол на вкус
Картофите се обелват и настъргват на
едро ренде (на дребно съвсем се втечняват). Към тях се добавят яйцето, подправките плюс малко сол и брашно, колкото да се получи сравнително гъста смес (не посочвам количества, защото различните сортове картофи са с различна степен на водно съдържание).
Нагрява се тефлонов тиган с малко олио.
В нагорещената мазнина се сипва с лъжица и се оформят плоски кюфтенца. Като се зачервят отдолу (това се познава по страничното ръбче - то също се зачервява), се обръщат.
Поднасят се със сос с кисело мляко (може и с чисто кисело мляко).
Вариант: вместо кюфтета могат да се изпържат картофени палачинки в малък тиган. С подходяща салата ('Снежанка', напр.) са чудесен ордьовър (и мезе за бира
)