200 г сурови гъби
2 средни глави стар лук
5 твърдосварени яйца
2 сурови яйца
200 г пушен бут
1 непълна с.л. олио
1 ч.л. ким
черен пипер
сол
Гъбите се бланшират в подсолена вода. Лукът се нарязва ситно и съвсем леко се запържва в олиото. Варените яйца, гъбите и пушеният бут се нарязват на много ситни кубчета и се осмесват добре с останалите съставки. От сместта се оформя топка, която се увива в марля и се пуска във вряща подсолена вода за ок. 15 мин. След това се отцежда и се притиска с тежест между две дъски за рязане, докато изстине. Оставя се в хладилника за една нощ. После се реже на тънки филийки и...
Аз запържвам и бута заедно с лука, слагам също и малко накълцан магданоз или босилек. Точно топка досега не ми се е получила, по-скоро някакъв длъгнест пипон, но така се реже по-лесно и се изяжда със същата лекота.
|