Това ястие носи името на един находчив гостилничар от малко провинциално руско градче. Веднъж, когато царят (вероятно Александър I) минавал оттам, на Пожарски му поръчали да приготви закуска за царя. В менюто имало и кюфтета от телешко месо, с каквото гостилничарят не разполагал. Затова човекът направил кюфтетата от месо от кокошка. Царят толкова много харесал ястието, че наредил то да бъде незабавно включено в менюто на неговата кухня. А гостилничарят се прославил...
Продукти:
едно средно голямо пиле
2 филии сух бял хляб (у дома имаше Добруджа) без кората
1 глава лук (80 г)
домашна едросмляна галета
1 голямо или 2 по-малки яйца + 1 яйце за паниране
черен пипер, джинджифил, мащерка (малко), сол на вкус
брашно за овалване
Пилето се обезкостява внимателно, като се отстраняват ципите и кожата му. Месото се смила заедно с лука и накиснатите в мляко и отцедени филии. Каймата се прекарва през месомелачката още веднъж. (За да не се задръства месомелачката, меля месото преди да се е размразило изцяло, но това се отнася само за ръчните месомелачки;ако вашата е електрическа, спазвайте указанията на производителя) Сместа се подправя и оставя да отлежи 20-30 мин.
Оформят се капковидни кюфтета (т.е. от едната страна е заоблено, от другата - остро), като в средата на всяко едно се слага бучка масло, колкото лешник. Кюфтетата се овалват в брашно, намазват се с разбити яйце (не ги потапям, защото 'подгизват' и се разпадат, аи всичко наоколо се цапа) и се овалват в едрата галета. Пържат се в 1.5 см нагорещено олио. Самите кюфтета не трябва да са много дебели, за да не останат сурови отвътре.
Моята препоръка е всички кюфтета да се оформят предварително до ниво 'овалване в брашно' и чак след това да се започва с пърженето, защото много бързо изгарят.
Сервират се със задушени в сметанов сос грах и моркови. (В моя случай - с картофена салата, защотото нямах грах)