inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 24 Ное, 2014 9:30 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 29 Юли, 2009 7:01 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Юли, 2009 5:27 pm Чет
Мнения: 10
Location: България
В темата Гръцка мусака MR.LAZY написа:
Да вземеш да споделиш и рецептата...


Необходими продукти
кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.
патладжани – 5 бр.
картофи – 7 бр.
тиквички – 7 бр.
домати – 3 бр.
лук – 1 глава
чесън – 4 скилидки
канела - 1/3 ч. л.
карамфил - 1/3 ч. л.
черен пипер
риган
бульон – пилешки 1 кубче
сос - бешамел готов 1 пакет
олио



Приготвяне
Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3 - 4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1, 5 часа.

Сервира се нарязано на парчета със стайна температура

--------------------------------------------------------------


Аз я направих с 500гр. кайма смес, изброените продукти са много в тази рецепта, аз я направих от зеленчуците всичко по 0.5кг, като изобщо и не съм си и помислял да пържа по описания метод...Всичко съм приготвил във фурната, тоест вместо да ги пържа, ги изпекох, кажи речи без почти никаква мазнина. Оттам нататък всичко по рецептата, както вече бях писал вместо бешамел, направих заливката с кисело мляко и яйца.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 30 Юли, 2009 11:56 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юли, 2006 3:17 pm Съб
Мнения: 20
Мдааа мислq, че след като уточни че не си изпърйил зеленчуците според рецептата, трqбва да стане доста приqтно qстие, защото минала година мислq, майка ми направи таква мусака точно според рецептата и беше поне за моq вкус прекалено тейка и неприqтна... а и аз като теб си мислех, че би било по лекичко и приqтно със заливка qйца и кисело млqко-уuммм (^_^)


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 30 Юли, 2009 4:39 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
miyakissima, постарай се да пишеш малко по четливо. Кирилизаторът не може да свърши всичко.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 30 Юли, 2009 9:35 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Браво! Това е оригиналната гръцка мусака.
Преди много години у нас се правеше често, предимно през лятото.
Баба ми беше гъркиня...
Става наистина невъобразимо вкусна, но за съжаление, това пържене на всички зеленчуци поотделно, както и да се пазиш, вкарва твърде голямо количество мазнина, при това препържена, в мусаката.
Така, че едва ли ще има стомах, който да остане нераздразнен от такова ястие...
От друга страна, всеки компромис, който бихме направили, вече ни отдалечава от оригиналната идея и от вълшебния вкус.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 07 Сеп, 2009 10:44 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Онзи ден реших и аз да спретна тази мусака, хем съм гъркофил напоследък, обаче не стана. Не стана, защото и аз не исках да пържа, а пък като се зачетох подробно в поста на viiipeer, частта където пише че е изпекъл всички стана страшно. Започнаха едни колебания всичко значи ли и картофите, ако ги запека във фурната ще стават ли за ядене, абе изобщо някакви такива особености.
Затова направих мусаката по български, но и с нарязани на кубчета патладжани, не че не стана хубава, но не беше гръцка.
Та ще моля за това уточнение - всичко изпечено във фурната включва ли и картофите на кръгчета?


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 07 Сеп, 2009 2:10 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Маце, аз я правих преди няколко седмици и сложих всичко на сурово. На тънко нарязаните шайби патладжан и картофи, единствено задуших малко плънката-каймата и доматите. След като поомекнаха във фурната сложих и сос бешамела(аз лично настъргвам и малко кашкавал отгоре) и не си играх нито с печене предварително нито с пържене. Малко по бавно става, но пък е лесно.
Всъщност сега прочетох рецептата и видях времето за приготвяне, със сурови зеленчуци е точно толкова.
Ако искаш да ти замирише съвсем на гръцко, задуши плънката със зехтин ама ти си го знаеш това. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 07 Сеп, 2009 4:30 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Мацо, аз я правя без тиквички, пека само патладжана във фурната, пробвала съм и със суров, но не ми харесва. Картофите не пека - нареждам ги на дъното на тавата на тънки кръгчета, обикновено два реда да покрие добре дъното.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 07 Сеп, 2009 5:01 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Забравих да кажа, че аз също не слагам тиквички.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 08 Сеп, 2009 12:39 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Благодаря ви IPA, Миш. При следващото вдъхновение ще пробвам вариантите, пък дано докарам нещо прилично за ядене.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 10 Сеп, 2009 3:10 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Утре живот и здраве сме на гръцка кръчма и ако има мусака, ще опитаме и ще кажем дали има тиквички.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 10 Сеп, 2009 7:19 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
Утре живот и здраве сме на гръцка кръчма и ако има мусака, ще опитаме и ще кажем дали има тиквички.


Хехе Мистър, по-интересно ще е да ядеш еднаква мусака в различни кръчми. :)
Аз лично не съм попадала на такава. :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 13 Сеп, 2009 10:24 am Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
IPA написа:
Хехе Мистър, по-интересно ще е да ядеш еднаква мусака в различни кръчми. :)
Явно сезонът изтича, защото в кръчметата нямаше мусака. Навсякъде скара - месна и рибна, а манджи - почти йок. Така и не опитахме мусака.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 04 Окт, 2009 9:18 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Не съм съгласна, ама изобщо, с Бешамела! А това е най-вкусното на Гръцката мусака! :facelick: Просто Бешамела по гръцка рецепта е нааааай-вкусното нещо на света! Със обикновена заливка от мляко и яйце става една коричка, а Бешамела е пухкав и дебел крем.
Май трябва да го пусна в Сосове и Дипове!
Забравих да кажа, че тая мусака е мнооого тежка, заради пържените тиквички и патладжани, после 2 дни те боли стомах. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцка мусака
Сготвено на: 05 Окт, 2009 4:08 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Бешамелът при мен е задължителен. Но си го пише в рецептата и затова не съм го споменавала. И го правя с 1 л прясно мляко, за да ми се получи дебел слой заливката.

Shokolatina, би ли написала твоята рецепта, моля.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB