По принцип ризото се прави от ориз "Арборио" (с дълги прозрачни зрънца с бяла нишка по средата), но след като изхабих арбориото за глупости (супички и зелници), сварих ризотото от кафяв ориз.
250 г кафяв ориз
250 г гъби
150 мл бяло вино
1 глава лук
гъбен бульон
кашкавал
Накиснах 250 г кафяв ориз в студена вода за 30 мин. През това време запържих в широка тенджера 1 голяма глава лук и 250 г гъби. Посолих. Сипах ориза при гъбите и лука и добавих малко горещ бульон, колкото да покрие продуктите. Като поизвря бульона, добавих и около 150 мл вино (в идеалния вариант - бяло не много ароматно). После пак долях бульон. Това с бульона се прави, докато се свари оризът. Не посочвам нито време, нито количество течност, защото кафявият ориз поема много вода и му трябва повече време, за да се свари. За да не залепне, се бърка през цялото време.
Готовото ястие се наръсва с бял пипер и се поднася с настърган кашкавал (за тези, които нямат пармезан).
Съчетава се добре с доматена салата.
|