Обезкостяване на пиле - отнема около 30 минути.
Рецептата е от -
http://www.annamariavolpi.com
Пилето трябва да е напълно размразено.
Работи се най-лесно с къс нож с остър връх.
Целта е да се извадят големите кокали - фенера, горната кост на крилцата, двете кости на бутчетата.
Остава една торба, която може да се напълни, но за това подробности накрая.
Както и за печенето...
Разширява се отворът откъм гушката - излишната кожа може да се запази за кръпки.
С ножа се подрязва като се търси съединението на крилцата с фенера и се подрязват сухожилията.
Като се дялка с ножа се освобождава ядеца - V-образната кост.
След като го освободите...
... подрежете хрущялчето, което го държи към фенера.
С пръсти през отвора освободете фенера и гръбната кост.
Подрежете хрущялчето от кожата на гърдите( на пилето).
Помагайте си с ножа, ако трябва, месцата могат да се понакълцат.
Важното е да няма много големи дупки по кожата, че да се налага бродерия и реприза.
Горната кост на всяко крилце се измъква като се одялква с ножа.
Сега фенерът е освободен и може да се измъкне през долния отвор.
Подрежете кожата на копанчетата за да се освободят долните кости на бутчетата.
Разширете долния отвор колкото да извадите костите на бутчетата.
Свличайте месото от костите с помощта на ножа.
В крайна сметка трябва да се получи това.
Така. Сместа е по мерак - бекон, кашкавал, кисели краставички, гъбки - всичко на зарчета и разбъркано.
Натъпкват се бутчетата и крилцата - там където са били костите.
После единият отвор - на гушката или долу се "зашива" с клечки и сместа се натъпква през другия.
Пилето се пооформя и се слага по гръб в тава върху два пръста( дамски) едра сол( морска).
Може да се мацне с малко олио, но червен пипер и краве масло накрая - когато е почти готово.
Мята се във фурната 20 минути на макс, докато се позачерви и после фурната се намалява наполовина за още час и половина или докато ви хареса.
То плънката няма какво толкова да се пече, въпроса е месцата на пилето да станат сочни.
Едрата сол обира всички чорби, които изтичат при печенето и става като на грил. Солта от гърба се оронва съвсем лесно, кожата не става пресолена.
Към края може да се мацне с краве масло оцапано с червен пипер.
Трябва да изстине добре за да може да се нареже на филии.
Бутчетата и крилцата могат да се отделят и да се поднесат цели или пак на шайби.
Има играчка, но резултатът си заслужава - страхотно мезе, а и добра тържествена вечеря
Там гарнитури, сосове - к'вото ви хрумне.