inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 21 Окт, 2014 4:29 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 31 Май, 2005 12:41 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Продукти:
1 цяло пиле
1 стъклена бутилка Каменица (мъжете понятие си нямат защо)
1 ч.л. червен пипер
1/2 с.л. олио
стрък розмарин
сол на вкус

Измивате пилето и с олиото, червения пипер и солта му правите цялостен масаж на тялото. След това идва ред на Каменицата. Защо пък Каменица, не може ли Шуменско, Пиринско....? Сега ще видите, формата й е по-удобна. Нахлузвате на горкото пернато бутилката от към трътката, та чак докато му се покаже през гърлото. Отваряте бутилката, натиквате в нея розмарина и изправена я слагате в тавичка. Тавичката в незагрята фурна, после отдолу на 4, горе на 3 и оставяте да се пече. Когато температурата се вдигне достатъчно бирата започва да кипи и през цялото време облива на ситни ручейчета пилето. 5-6 минути след като е извряла пилето е готово. При използването на бутилката се получават два допълнителни ефекта: Практически пилето се пече на грил, без да има нужда от връткане и понеже бутилката е нагрята над 100 гр. действа като допълнителен реотан вътре в самото пиле.

Забележка: При използване на газова фурна, поради разположението на горелките, бирата кипи доста по-малко, но поне половината отива на пилето.

P.S. Някои готвачи не обичат да слагат много алкохол на ястията или направо отричат. Мислех си да пробвам в бутилката да сложа някаква марината, но трябва май да се направи с газирана вода, за да се усили ефекта на кипенето.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 31 Май, 2005 12:55 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ауууу! Само едно съмнение ме мъчи. Няма ли да се опръска цялата фурна с бира? После кой ще я чисти?


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 31 Май, 2005 1:12 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
С цяла бутилка бира няма ли да горчи? Не може ли половината бира да я изпия, пък да долея после газирана вода?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Пиле с бира
Сготвено на: 31 Май, 2005 2:05 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Kriss написа:
но трябва май да се направи с газирана вода за да се усили ефекта на кипенето.


Кипенето е от вренето, а не от газирането толкова.
Газирането само усилва малко кипенето.
Спокойно може да се направи с различни подходящи подправки в бутилката и чиста вода. Може водата да е подсолена, по-добър ефект ще има.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 01 Юни, 2005 6:55 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Все пак етикета и лепилцето от бутилката също би трябвало да се махнат май :?: :mrgreen: Иначе става супер, не горчи и като го хванеш за крачето самичко слиза от шишето, горкото. Добре му се отразява и малко масалце след като излезне от фурната :eat:
Алеко написа:
Ауууу! Само едно съмнение ме мъчи. Няма ли да се опръска цялата фурна с бира? После кой ще я чисти?

Не се притеснявай - чисти се после само тавичката, в която е печено.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Пиле с бира
Сготвено на: 01 Юни, 2005 11:18 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
gotin написа:
.......Кипенето е от вренето, а не от газирането толкова.
Газирането само усилва малко кипенето.....

Въпроса е че бирата кипи на пяна, а не виждам как маринатата би могла да излиза така.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Пиле с бира
Сготвено на: 01 Юни, 2005 1:25 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Kriss написа:
gotin написа:
.......Кипенето е от вренето, а не от газирането толкова.
Газирането само усилва малко кипенето.....

Въпроса е че бирата кипи на пяна, а не виждам как маринатата би могла да излиза така.


:twisted: :twisted: :twisted: Като и сложиш 1 ч.л. Веро... :evil: :evil: :evil:
Шегичка, бе!!! :taz: :taz: :taz: Да не вземеш да се вържеш, ей...


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Пиле с бира
Сготвено на: 01 Юни, 2005 1:42 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Kriss написа:
gotin написа:
.......Кипенето е от вренето, а не от газирането толкова.
Газирането само усилва малко кипенето.....

Въпроса е че бирата кипи на пяна, а не виждам как маринатата би могла да излиза така.


Мани го "Веро"-то, нещо много му развалиха вкуса напоследък! По-добре малко бакпулвер или сода за хляб.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 22 Фев, 2006 7:33 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
Решила съм тази вечер да го опитам това пиле, в момента размразявам едно в микрото, обаче искам да сложа и картофи в тавичката. Само не знам колко време след началото на екшъна във фурната да ги турна. Някой да ми подскаже, а?


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 22 Фев, 2006 7:49 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Ами най-вероятно в началото ... Аз не съм правила такава...имам подобна рецепта ама с бира от кутийки ..


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 22 Фев, 2006 8:20 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
Възникна нов проблем- фурната ми е с 2 см по-ниска от бирената бутилка и не побира пилето изправено, та се наложи да го "полежа" върху едно гювече, нямам представа какво ще стане. Смятам картофите да ги вложа след като фурната загрее добре.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 22 Фев, 2006 10:16 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
dipemi написа:
...та се наложи да го "полежа" върху едно гювече...
Да не забравиш бирата!!! И задължително отчет ;).


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 23 Фев, 2006 9:45 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
Пиленцето стана страхотно! Излапано беше всичко, изцяло безотпадна технология, благодарение на Сара-лакомия пудел.
Печенето общо ми отне 80 мин., броено от включването на старата ми "Терма". Действително се получава ефекта на грила, макар че едва 1/3 от бирата се беше изпарила. (Направо съжалявах, че не си я пийнах половината предварително ). Картофите ги нарязах по-наедро и ги сложих почти в началото на печенето, те също станаха вълшебни.
А сега да ви кажа с какво намазах пилето-просто импровизирах-1 пилешки бульон, солидно парче краве масло, соев сос, червен пипер, малко чесън на прах, черен пипер-всичко това го пасирах до кремообразна смес. Освен това в бутилката с бира сложих не розмарин, а тарос, заради картофите.
Следващия път смятам да го направя с бутилка от шуменско, тя вече ще се събере права във фурната ми.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 17 Яну, 2007 5:23 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Това пиле ще е второто ми пиле! Наточила съм се да го правя много скоро! :eat:
Ще пробвам с 1/2 бутилка и ще има и за после :pya:


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле с бира
Сготвено на: 17 Яну, 2007 5:36 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тази рецепта е много добра. Хубаво е, че пилето може да се направи едновременно с гарнитурата. :ligi:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB