Малко предисловие и лирично отклонение:
Много обичам патладжани. Във всички възможни разновидности.
Това е една от любимите ми рецепти, която за съжаление не е моя.
Тази рецепта е презентирана в един кулинарен вестник от Янко Руменов Станчев от Русе 7019, ж.к. Чародейка, бл.205, вх.Д,ап.15, с уговорката, че рецептата е на майка му, а пък майка му държи да се знае, че рецептата е на най-добрата и приятелка Красимира.
Яденето наистина е вълшебно, дори и за претенциозен гастроном, като мене.
ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ В ДОМАТЕН СОС
ПРОДУКТИ:
5 големи патладжана
500 г кайма с подправки
150 г сирене
100 г настърган кашкавал
2 яйца
една главичка чесън
сол, черен пипер
ЗА СОСА:
настъргани пресни домати (или от консерва)
1 голяма глава лук
олио
сол
магданоз
Патладжаните се измиват и се разрязват на две по дължина, посоляват се и се оставят за 30 мин , за да се отцеди тъмния горчив сок.
След това се измиват, подсушават и издълбават, като вътрешността се запазва.
Издълбаните патладжани се пускат във вряща подсолена вода докато поомекнат.
В дълбок съд се размесва каймата с яйцата, натрошеното сирене, настърганата на едро ренде вътрешност на патладжаните, счуканият чесън и черен пипер на вкус.
Фурната предварително се загрява до 180 градуса.
Патладжаните се пълнят със сместа и се нареждат в намазана с олио тава, поръсват се с настъргания кашкавал и се пекат, като фурната се намалява.
В това време се приготвя доматения сос, като ситнонарязания лук се изпържва на слаб огън, прибавят се настърганите домати, сол и черен пипер. Вари се до сгъстяване.
Готовите патладжани се заливат със соса и се пекат още 5 мин.
Накрая ястието се поръсва обилно с нарязан магданоз.
|