Обикновено правим повече туршии, отколкото можем да изядем през зимата. Когато ни омръзнат месата през зимата и ни се прияде нещо "профирно", можем да си направим това много приятно ядене.
ПРОДУКТИ: 1 кг. туршия (практически няма значение каква...) 3 пресни моркова 5 с.л. зехтин (олио) 6 с.л. брашно 1 ч.л. смлян черен пипер 1 спукано зрънце бахар 1/4 ч.л. индийско орехче 1/2 ч.л. настърган хрян или 1 ч.л. дижонска горчица 2 с.л. смлени орехови ядки 150 г. овче сирене
Измиваме добре туршията с няколко води или на течаща вода. Поставяме я в 3-литрова тенджера и я наливаме почти догоре с вода. Оставяме да заври (това става за около 30 мин. при студен котлон и студена вода) и да поври 15 мин. Изсипваме водата и наливаме около 2 л. прясна вода. Добавяме почистените и нарязани на едри парчета моркови. Поръсваме с подправките (без горчицата) и оставяме отново да заври и да поври 15 мин.. Сваляме тенджерата от огъня и поставяме тиган с посоченото количество зехтин. Загряваме го, изсипваме смлените орехи, обръщаме ги 1 мин. и с постепнно бъркане добавяме брашното. Пържим орехите и брашното на среден огън до леко порозовяване. Сваляме тигана и оставяме да поизстине. Когато се прави каша, принципът е - или горещ бульон в студено брашно, или студен бульон в горещо брашно, иначе става на лепило... В случая нямаме време да чакаме бульонът да изстива и затова оставяме брашното да поизстине десетина минути. С черпак изсипваме от бульона по малко и бързо хомогенизираме брашното с бульона докато се разреди достатъчно, за да върнем брашното в тенджерата. В тенджерата продължаваме да бъркаме, вече на котлона, докато започне да завира. Сега вече сипваме 1 ч.л. горчица, разбъркваме и сваляме от огъня. При сервиране настъргваме от сиренето отгоре. Кашата е изключително вкусна както топла, така и студена.
|