Знам няколко рецепти за фантастични индонезийски манджи една от главните съставки на които е кокосовото мляко. То е задължително и за индийското "къри".
Не съм виждал да се продава в България, затова не съм пуснал нито една рецепта с него.
За информация: кокосовото мляко (santen kelapa - сантън кълапа на индонезийски) не е полубистрият сок на кокосовият орех. То се произвежда от ситно настърганата бяла ядка на ореха. Тя се накисва с хладка вода за 10-на минути, след което се изстисква с ръка през ситен гевгир. Остатъкът се кисне още веднъж и полученото второ кокосово мляко се използва за разреждане на първото - ако е необходимо. За един литър "първо" кокосово мляко са нужни 3-4 по-големжки ореха - Ф над 12-13см. Обикновенно се купува от пазарите прясно настъргана на машина ядка.
По магазините в Югоизточна Азия се продава и кондензирано - в картонени ТетраПак опаковки, а във Виетнам - в метални. Като за по-мързеливи домакини
Изобщо не е скъпо: най-скъпо е в Сингапур - 2лв за 250г, които се разреждат с 250 или 400мл вода. Е, като гледам колко е скъпа куркумата у нас (във Виетнам за цената на 2-те супер-мини шишенца продавани у нас Меркурий П&П купува със сигурност поне 1кг), не знам търговците по колко биха продавали кокосовото мляко