Този десерт е ароматен, нежен на вкус и не е накъртващо сладък (макар че в него има доста захар)
Рецептата е на Kenya от all.bg.
Баница с локум1 пакет фини кори за баница (Белла, Фамилия)
2 кутии локум обикновен или роза
За плънката:
2 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
орехи
За сиропа:
1 ч.ч.захар
3 ч.ч.вода
2 пак.ванилия
Смесват се яйцата, захарта, брашното и бакпулвера.
Всяко парче локум се реже на четири парченца (на дълго).
Кората се подмазва с малко олио. По дължината на късия и край се нареждат локумчета в редичка (без прекъсване). Върху цялата кора се разстила малко от плънката и се поръсва с орехи. Горе-долу се разпределят плънката и орехите, за да стигнат за цялата баница. Хващат се по две кори откъм локума и се навиват. Баницата се реди от средата на тавата в кръг като обикновена вита баница. След като се изпече, изстива и се залива със сироп.
Сиропът трябва да поври. След като се отдели от котлона се добавя ванилията.
Студената баница се залива със студен сироп.
Моите изменения:
взех 300 г кори ('Тракийски').
Навивах по една, не по две кори (за проба направих и едно руло с две кори - отвътре стоеше някак тестено, неизпечено).
Рулцата не ги навивах на охлюв, а ги слагах едно до друго в правоъгълна тавичка с размери 33х25 см. Получиха се осем рулца (едното е с две кори).
сиропа го направих с две чаши вода и няколко кристалчета лимонена киселина. Получи се не прекалено сочна, както на мен ми харесва.
Опитайте я, няма да съжалявате (най-доволен ще е вашият зъболекар

)