Рецептата е на
Ayn, от good-cook.
Питките са леки и пухкави. В тях се слага картофено пюре на люспи. Тези питки много добре се съчетават с рибни салати и сандвичи. Според Ayn, те се замразяват и могат да се съхраняват. При нас до замразяване не се стигна
Картофени питки
3/4 ч.ч. (180 мл) вода
1/2 ч.ч. (120 мл) мляко
5 с л (70 гр) масло
1/4 ч.ч. (50 г) захар (препоръчвам не повече от 30 г)
1 ч л сол
1 яйце
1/2 ч.ч. (33 г) безсолни картофени люспи
3 - 3 1/2 ч.ч. (400-460 г) брашно (сложих 4 1/2 и пак ми се видя малко)
1 пак. (2 1/4 ч л - 7 г) суха мая
1 с л ситно нарязан пресен копър
В малка тенджерка се нагряват водата, млякото, маслото, захарта и солта, докато маслото започне да се топи. Добавят се картофените люспи, разбърква се и се оставя за 1 мин.
В голям съд се смесва 1 ч.ч. брашно с маята. Добавя се млечно-картофената смес и яйцето и всичко се разбива с миксер 3 мин. Добавя се още брашно и бъркането продължавеа с дървена лъжица. Тестото се изсипва на масата и се меси в продължение на 10 мин, като се добавя по малко брашно. Накрая се слага и копър.
Тестото трябва да е гладко, меко и еластично.
Тестото втасва 1 час в купа, намазана с олио и покрита с фолио.
Слага се на посипана с брашно маса или плот и се разделя на 20 части. От всяко парче тесто се прави топченце. Топчетата се нареждат в намаслена 37x25-см тава или в две по-малки кръгли на разстояние едно от друго.
Тавата се покрива с фолио или кърпа и се оставя да втаса 45-60 мин (или се оставя в хладилника за 2-24 часа, след което се оставят да се затоплят на стайна температура 15-20 мин).
Фурната се нагрява до 190°C/375°F.
Питките се намазват с разбито яйце (аз използвах един жълтък с 1 ч.л. олио), може да се наръсят с маково семе или сусам.
Пекат се 15-20 мин до златисто оцветяване.
Изстудяват се върху решетка.
Подробно описание (със снимки) има на
сайта, от който взех рецептата.