Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Сеп, 2018 9:10 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 15 Дек, 2005 5:53 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
1 част картофи
1 част гауда
1/3 част синьо сирене
индийско орехче, бял пипер (по-добре повечко, стават по-пикантни и "пият" повече)
сусам и галета за овалване

Картофите се сваряват, обелват и настъргват на едро ренде. Гаудата също се настъргва, а синьото сирене се натрошава.
Всичко се омесва заедно с подправките. С мокри ръце се оформят малки кюфтенца колкото орех, овалват се в смес от сусам и галета и се пържат в силно сгорещено олио.
Тези кюфтенца сервирам с отцедено кисело мляко с копър в съотношение 1:1(без чесън, за да не “убия” вкуса на синьото сирене). Досега използвах “гауда” от растителен произход без съдържание на животински продукти, за съжаление обаче гръцка, така че повече – НЕ!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2005 6:00 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
to4ica написа:
Досега използвах “гауда” от растителен произход без съдържание на животински продукти, за съжаление обаче гръцка, така че повече – НЕ!
То има една растителна Гауда, май е македонска, в Дар, и не много качествена, но за заместител - бива.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2005 6:07 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абе, я стига с тия сурогати! Гауда от зарзават! Бррррррррррр. Ако ще да е гарга, да е рошава, нали тъй.

А иначе тез кИфтенца звучат като за Световно. Дали стават да се приготвят от предния ден? Може да изненадам маман за именния й ден, който съвпада с този на авторката на тази тема.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2005 6:34 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Ное, 2005 10:40 pm Пон
Мнения: 11
Някой ще ме открехне ли,що ще рече това - гауда? Признавам си,не съм го чувал :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2005 7:22 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Гауда е холандско сирене, тип кашкавалено. Продава се като "младо", "средно" и "старо", което ще рече с различна степен на узрялост. Младото е с най-мек вкус и бледожълто на цвят, а старото е със силно изразен вкус, без да е горчиво или миризливо, и наситен тъмножълт до оранжев цвят. При по-узрелите пити от време на време има малки до средни дупки, но не толкова много като при Ементала например.
Произвежда се масово, не само в Холандия, но и в Германия. Има даже и български производител. И макар че не е някаква луксозна стока, тукашните търговци яко му надуват цената, специално на холандското. Килото върви към 18-20 лв., при цена в Германия например 6 евро/кг.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2005 7:36 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:

А иначе тез кИфтенца звучат като за Световно. Дали стават да се приготвят от предния ден? Може да изненадам маман за именния й ден, който съвпада с този на авторката на тази тема.


Ами??? Адашка, значи :) Да ти кажа, не са се задържали толкоз дълго, но не виждам причина да не станат и студенки за мезе за по-високоградусови питиета. Може да им боцнеш по една клечица за по-лесно топене в сосчето.


 Profile  
 
 Рецепта: Re:
Сготвено на: 22 Юни, 2010 1:25 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Алеко написа:
Произвежда се масово, не само в Холандия, но и в Германия. Има даже и български производител. И макар че не е някаква луксозна стока, тукашните търговци яко му надуват цената, специално на холандското. Килото върви към 18-20 лв., при цена в Германия например 6 евро/кг.

В Гърция холандската гауда е най-евтина от всички възможни твърди и меки сирена, и понеже се доближава най-много до нашия кашкавал, най-много ядем от него, и слави Богу, цената му е около 4.5 евро :sirene: Ементала е с по-светъл цвят и с по-слаб вкус, не ми допада особено.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB