Печен доматен сосПродукти:1,5 кг домати
1 голяма глава лук
2 моркова (кръгчета)
4 скл чесън ( обелени, цели)
2 с л зехтин
сол
черен пипер
подравки на вкус (кориандър,кимион,ким и т.н- щипка или по малко)
Приготвяне:. Доматите се разрязват на две..
. В голяма тава се поставят доматите, лук на полумесеци нарязан, морковите и чесън..
. Отгоре се залива със зехтина и се омесва внимателно, доматите трябва да останат долу (с дупето нагоре)
. Посипва се със сол, черен пипер и подправките ...
. В предварително загрята фурна 200 С и се пече около 45 мин ..
. Ако зеленчуците започнат да пригарят намалете фурната с 10-15 С ..
. От готовите домати се маха кожицата с помощта на вилица ...
. Изчистените домати и останалите зеленчуци включително сока, който се отделил по време на
печенето се поставят в блендер ..
. Соса се приготвя до желаната консистенция ....
. Може да бъде съхраняван в хладилника седмица, фризер - до 3 седмици ....
Вариации:- в готовия сос може да бъдат добавени маслини, каперси и пресен босилек
- готовия сос може да бъде ползван за пиле .. или просто с филия хляб
*** Мързелив сос.. удобен .. правя по голямо количество и замразявам....
Добър Апетит !!!