Супа от печен карфиол
Необходимите продукти:
600 - 700 г. карфиол
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
3-4 с. л. зехтин
копър
2 кубчета пилешки бульон
1/2 ч. л. мащерка
1 дафинов лист
1 ч. ч. сметана
крутони
Начин на приготвяне:
Kарфиолът се накъсва на розички.Поставя се в купа със студена вода за 10 мин., за да се почисти добре ,отцежада се . Нарежда се в тава и се поръсва със зехтин. Отстрани се поставят необелените скилидки чесън и главата лук.
Пече се 20-ина минути до златисто на 200 градуса.
Изпеченият карфиол (можете да отделите няколко розички за украса на супата при сервиране ),обелените лук и чесън се поставя в тенджера с вряща вода, около 1 1/5 л .След като кипне се добавят пилешките бульончета, мащерка и дафинов лист. Вари се 20-25 мин. , изважда се дафиновия лист и се пасира. Добавя се сметана като се внимава да не се пресече, ( т.е както при застройка , сметаната се темперира с черпак от супата и след това внимателно се изсипва в тендежрата) . Поръсва се с копър и се поднася украсена със заделените розички карфиол и крутони.
Източник :
Бон Апети
Много ни се услади, ще я повторя непременно!
Приятен апетит!
Рецепта за крутони не ви давам , преполагам ,че всеки може да ги прави .
Само ще кажа ,че аз ги предпочитам печени , а не пържени. И не използвах течна сметана, а смес от прясно мляко и заквасена , по 100 гр. и от двете. Преди пасирането махнах част лука , стори ми се че идва малко повече , но може и да е бил по - едра глава..