gotin написа:
Ох, мило момиче, ще ти тежа на съвестта като се задавя от мощно слюноотделяне...
И рецептата, и снимките към нея, са прекрасни!Но, не е ли твърде много октопод да се вари час и половина? Няма ли да стени като гумен?
Аз съм чувал и съм варил не повече от 8 мин.
Какви са съветите ти за варенето(принципно) на такива морски дарове - сепия, октопод, калмари и т.н..
Много те моля, сподели опита си, по възможност подробно.
тук ще пиша само за октопода. за сепията и за калмарите, в следващите рецепти, които по натам ще изпълня, снимам и кача.
октоподът по природа има изключително твърдо месо. колкото е полезен и вкусен, толкова и природата го е защитила по този начин от кулинарните ни набези:-)
за 8 мин. е невъзможно да бъде сварен. а как ми се иска да можеше, ако знаете:-)
особено пресният октопод. под пресен, да се разбира, току що хванат. неговото месо е почти невъзможно да бъде сварено, а и да бъде, резултатът не е толкова задоволителен. месото почти винаги остава жилаво.
най-добрият вариант е пресният октопод да се сложи в камерата за 2-3 дни и после да се готви, било то на салата,
стифадо или по какъвто и да било друг начин.
варенето става винаги на 2 етапа и задължително водата с оцета от първоначалното едночасово варене се хвърлят.
вкусотията остава за следващата тенджера, която ще бъде добре вмирисана, както и мивката на кухнята:-)
на втория етап може да стигне и едночасово варене заедно с останалите продукти, но аз поне винаги варя час и половина и резултатът е винаги изумително вкусно и достатъчно "здраво" месо.
по натам ще покажа и печен на въглища октопод:-) всъщност по таверните в гърция се сервира точно така. неговото месо става малко по-твърдо, а по вкус е ненадминат. но пък в домашни условия е по-трудно изпълним.