Това е една от най-любимите ми рецепти за скариди. Най-важното нещо в рецептата е използването на пресни
сурови скариди. В София ги има
тук и понякога в Карфур. Ако главите или част от тялото им е почерняло, значи вече не са пресни - не ги купувайте. За тези, които не знаят - охладените розово-оранжеви скариди в Пикадили не са сурови, те вече веднъж са сварени. Става и със замразени сурови скариди, но те както всеки замразен морски продукт, не са толкова вкусни.
Съставки:две порции
- 600-700гр. пресни сурови скариди
- 1/2 чаша галета
- 1/3 чаша ситно нарязан магданоз
- около 1/3 чаша зехтин
- 1-3 скилидки пресован чесън
- сок от 1 лимон
- сол и лют пипер на вкус
Начин на приготвяне:Скаридите се измиват, главите се махат, обелват се и се осоляват. В дълбока чиния смесете галетата, магданоза, зехтина, чесъна и лютия пипер. Добавете зехтин ако трябва, докато се получи лепкава, неронлива смес. Оваляйте добре скаридите в сместа, така че да са покрити отвсякъде.
В широк тиган загрейте зехтин (колкото да покрие дъното) на средно висока температура (ако степените на котлона са от 1 до 12, сложете го на 10). Зехтинът прегаря бързо, така че внимавайте. Изсипете скаридите в тигана така че да не се припокриват (ако трябва на два пъти) и сотирайте не повече от две минути, след което ги обърнете за още около минута. Скаридите лесно стават твърди ако се преготвят, така че и тука трябва да се внимава с времето. Галетата трябва да стане хрупкава, но да не е прегоряла.
Полейте с лимонов сок и готово. Сервирайте ги горещи.
Тази смес от галета, зехтин, магданоз и чесън се използва в италианската кухня при приготвянето на всякакви морски дарове - раци, риби, лангустини, миди. Просто слагате разрязани на две парчета риба, рак, отворени миди и т.н., покривате ги със сместа, поръсвате отгоре малко зехтин и печете в загрята на 200 °C фурна около 10 мин и около 5 мин. само отгоре, да стане хрупкава галетата. Става много лека и изключително вкусна панировка.