Това е начин да се решат няколко проблема:
1. Да се излъжат ядящите само плънката;
2. Да се използват и по-груби или скъсани листа;
3. Да се спести време
За четири порции:
250 г кайма
1 ч.ч. (200 мл) сварен ориз
1 глава лук, нарязан наситно и запържен с малко мазнина
1 ч.ч. ситно накълцано зеле (ако е прясно, се бланшира)
Подправки (сложих джинджифил, черен и червен пипер и малко чубрица за подобряване на храносмилането)
За соса:
1 ч.ч. пасирани домати от консерва или 2 с.л. доматено пюре, разредено със 150 мл вода
Смесват се съставките за сармите и се оформят овални кюфтенца, които се нареждат на дъното на огнеупорен съд за микровълнова.
Пекат се под капак 3 минути на 750 W, обръщат се, пекат се още 3 мин, след това се заливат със сос и се пекат още 4-5 мин.
Изчаква се още десетина минути и могат да се сервират.
Това е!
Добър апетит!