Много се чудих за коя категория е тази рецепта (тъй коте е нещо, което вчера ми хрумна и забърках), но знам, че модераторите не спят и ще я преместят където трябва:
400-500 грама пилешко филе (имах замразени пилешки гърди)
1 стрък праз (стеблото разрязвам по дължина на четири и сред това на парчета по-малки от сантиметър, а перата - както дойде, но горе долу да са съпоставими парченца с тези от стеблото)
10-15 пресни печурки - нарязани на каквито парченца си ги харесвате (при мен са резенчета)
200 гр. заквасена сметана
1-2 с.л. мазнина
подправки: готова подправка за птиче месо, чимен, млян черен пипер, сол
Мазнината се загрява в тефлонов тиган, нарязаният праз и гъби се задушават в нея до положение, в което са съвсем леко запържени тук-таме. Пресипват се в друг съд и в тигана се слага пилешкото, нарязано на по-малки парченца (при мен бяха около сантиметър на два, но и с по-големи и по-малки става). Поръсва се с подправките (според предпочитанията). Запича/запържва се, докато парченцата побелеят от всички страни, което изисква разбъркване от време на време. Добавя се сметаната и отново се разбърква хубаво, ако е нужно може да се добави и мъничко вода. Задушава се със сметаната за 5-7 мин. и се добавят празът и гъбите. Разбърква се и му се дават още 2-3 минути. Сваля се от огъня и е готово
Съпругът и родителите ми много го харесаха!
Време за приготвяне: 30-45 мин. в зависимост от подготвителната работа (размразяване на пилешкото, ако е замразено, измиване и нарязване на гъбките и праза).