ПИКАНТНИ ТИКВИЧКИ "АЛА КАНЕЛОНИ"
===================================
Продуктите:
=========
Около 1 кг. средни по диаметър тиквички
600 г. кайма 60:40 (повече телешко)
2 вр.копър
глава лук
ориз "колкото поеме"...
подправките са описани в рецептата
Тиквичките измиваме, почистваме крайщата и срязваме напречно наполовина.
Избождаме всяка част, така че да остане стеничка поне 1 см. Това може лесно да стане с един инструмент за избождане на чушки за печене. Т.е., правим си канелони от тиквички.
Осоляваме ги обилно чрез намазване отвътре с пръст, потопен в солта.
Оставяме ги да престоят 1 час, за да се отдели течността от тях и да поемат сол.
Плънката:
=========
Каймата подправяме със сол, черен пипер,щипка ситносмлян лют червен пипер (чили), щипка индийско орехче, щипка смлян джинджифил и настърганата кора от един лимон.
Да не ви притеснява обилието от подправки - каймата трябва да бъде по-пикантна, защото тиквичките са по-безвкусни и няма как да се овкусят по друг начин.
Нарязваме лука на ситни кубчета.
Нарязваме копъра на ситно.
Омесваме каймата с лука и копъра.
Правим кебапчета по размер на отвора на тиквичките.
Овалваме кебапчетата в ориз и ги натъпкваме в "канелоните".
(Надявам се, че повечето ще се сетят защо ги овалваме, а не омесваме ориза с каймата...)
Подреждаме "канелоните" вертикално в тенджера, плътно една до друга.
Загряваме 4 с.л. олио (аз предпочитам зехтин), сваляме от котлона, след 30 сек. изсипваме 1 с.л. червен пипер и на върха на ножа лют. Бързо разбъркваме и "гасим" с 250 мл.хладка вода, в която сме разбили 1 с.л. доматено пюре.
Поливаме тиквичките колкото едва да се покрият. Ако не стигне течността, просто доливаме с вода.
Варим на силен огън 5 мин. и още 15 мин. на тих огън,под капак, едва да къкри.
Сваляме от огъня и поръсваме обилно със ситно нарязан копър, смесен със ситно нарязани стръкове от пресен чесън или ситно накълцани скилидки чесън.