Главите, опашките и перките на 4 скумрии (може и костите) като отделите филетата напр. за
рибен пирог.
За бульона:1 средно голям морков
1 глава лук с люспите (за по-красив цвят)
2 зърна бахар
7-10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
дръжките на 1/2 връзка копър
дръжките на 1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
1 стрък целина
Зеленчуците нарязани на едро и подправките се варят ок. десет минути в 1 литър вода. След това се слагат перките, опашките и главите, изчистени от очите и хрилете. Вари се на слаб огън, докато месото започне да се отделя. Бульонът се прецежда, месото се отделя.
За супата:1 морков
1 глава лук
3 картофа
2 с.л. ориз
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. вино (може бяло или червено)
Междувременно се задушава моркова и лука. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и ориза. Залива се с бульона и когато поомекнат картофите се добавя доматеното пюре, месото и виното. След 5 мин се маха от котлона и се поръсва с магданоз.