Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Ное, 2019 10:49 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 13 Апр, 2008 3:14 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
КРАЛСКА ПРАЗНИЧНА СУПА
==========================

1. В подходящ за микровълнова фурна съд поставяме 1/3 средна глава червено цвекло на кубчета, заливаме го с вода колкото леко да го покрие (може и без вода, на сухо).
В никакъв случай не добавяме сол, но добавяме 1/2 с.л. оцет във водата.
На пълна мощност варим 20 мин., желателно под капак, за да не напръска и оцвети вътрешността на микровълновата.
Отцеждаме течността и, след като изстине, намачкваме цвеклото или го пюрираме с блендер.

2. В съд с вряла подсолена вода варим голяма шепа (приблизително 250 г.) добре почистен и измит спанак. Отцеждаме, и след изстиване пюрираме с блендер или пасатор.

3. В 300 мл. силен зеленчуков бульон (може от 1 кубче зеленчуков бульон) варим 2 средни картофа на едри кубчета, в микровълнова фурна, за 18 мин.
Оставяме картофите да изстинат в бульона, отцеждаме и намачкваме на пюре.

4. В 200 мл. топло прясно мляко накисваме три филии сух бял хляб. След поемане на млякото, изстискваме и добавяме 3 пълни с.л. брашно, 1/2 ч.л. сол, 100 г. настърган на ситно ренде кашкавал и 3 жълтъка.
Омесваме доста твърдо тесто, като при необходимост добавяме още брашно.
Разделяме тестото на три равни части.
Към едната част добавяме от пюрето от червеното цвекло и замесваме плътно тесто.
Към втората част добавяме от спаначеното пюре и също замесваме твърдо тесто.
Към третата част добавяме от картофеното пюре, 50 г. настърган кашкавал, 1 ч.л. краве масло, 1/4 ч.л. смлян бял пипер и достатъчно настъргано индийско орехче. Отново замесваме плътно тесто.

5. В смесена мазнина (1 с.л. олио (зехтин) + 30 г. краве масло) задушаваме един настърган среден морков, една средна глава лук, нарязан наситно и щипка сол.
Когато се позадушат и поомекнат зеленчуците, добавяме 5-6 цветчета карфиол и 2-3 цветчета броколи.
Задушаваме под капак още 7-8 мин., оставяме да поизстине и пасираме с пасатор до гладко пюре.

6. В 2 л. силен пилешки бульон (3 или 4 кубчета, зависи колко солен искате да бъде бульонът или 2 с.л. от любимата ми подправка MAGGI Вълшебен вкус - пиле или 10 зеленчука) сваряваме добре едно голямо пилешко бутче или 1/2 кг. пилешки крилца. Варим 30 мин. на силен огън, изваждаме от бульона и оставяме да изстинат в съд под похлупак, за да не потъмнеят и се изсушат.
Когато изстинат достатъчно, обезкостяваме и накъсваме или нарязваме с ножица на парченца.

7. Изстиналите парченца месо запържваме в тиган с 2 с.л. краве масло.
Когато са готови, добавяме към тях и зеленчуковото пюре, разреждаме с бульона, връщаме в тенджерата и оставяме да заври, като често разбъркваме.

8. От трите вида оцветено тесто правим топчета, колкото малък орех и ги пускаме във врящата супа.
Варим докато изплуват, което е признак за готовност.

Сваляме супата от огъня, поръсваме с шепа ситнонарязан магданоз, смлян черен пипер на вкус, 1 малка щипка сух джинджифил, настърганата кора и сокът от 1/2 лимон.

СЪВЕТ: Можете да приготвите по-голямо количество от трите вида топчета (така и така ще си играете да ги правите...), които да замразите във фризер в три отделни опаковки и да ползвате творчески при готвенето на други супи.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB