Маца написа:
Биски, наистина няма защо, доста е елементарна.
Алеко, аз по принцип я правя на котлон.
IPA написа:
Според мен без микровълнова ще стане по-бързо, особено ако се долива гореща вода/бульон. Бялото месо на тънки жулиени ще стане готово по-бързо от фидето.
IPA, аз някъде казах, че цялата работа беше, че ми бяха заети котлоните, иначе моята МВ е твърде слаба, за да станат нещата по-бързо. Но преди години ползвах една доста по-добра печка и нещата ставаха наистина по-бързо, а това си е ценно.
Месото стана страшно бързо, защото го бях накълцала, но и фидето се сготви бързо.
И да не го нарежеш на малки парченца, пилешкото филе става за много кратко време. Просто начинът на формиране и разпределяне на температурата в микровълновата е много по-различен от конвенционалния. В обикновена фурна температурата действа на месото отвън - навътре, като отвън е най-висока, а в средата (към центъра) е по-ниска.
А в микровълновата температурата е еднакво висока във всяка клетка на месото, може да се каже, че се загрява отвътре - навън, макар че това не е съвсем точно, по-скоро, от повишаването на температурата във вътрешността се получава отделяне на пара, която е капсулирана във вътрешността.
Затова основно правило е големи и сочни неща да се надупчват, както и жълтъкът на яйце. Правило е да не се слагат парчета месо с кост, особено тръбна, примерно - пилешко бутче с костта, защото с гаранция при печенето костта ще взриви вследствие парата, образувана от костния мозък в затворения обем на костта.