Една от по-екзотичните покупки от новогодишното ми скитане беше пакетче "Трахана". Дори не знаех, че се продава по магазините, но в Огняново това си е съвсем нормално. Само веднъж съм виждала супа от трахана, но реших да рискувам, компилирах няколко рецепти, добавих и от себе си и се получи това:
3 супени лъжици трахана
1 ч.л. червен пипер
олио
1/2 малка глава лук
150 гр. пилешко месо
150 гр. сирене.
вода около 800 гр.
зелени подправки (каквито има или искате)
След като завря водата добавих траханата и разбърквах непрекъснато (както си пише на упътването). Докато бърках задуших лука в олитото и го поръсих с червения пипер. Траханата я бърках да ври около 15 минути и след това прибавих запръжката. Понеже ми се стори доста постна супа, пък и доста странна, хакнах 150 гр. пилешко бяло месо, останало от печеното пиле предишния ден, нарязано на много ситно.
При сервирането добавих натрошено сирене в купичката.
Малкото маче я хареса, баща му обаче беше склонен да изяде пържолите и пилето и не стигна до супата.
Заключение: Едва ли е най-прекрасната супа на света, но става при липса на друго. Видях, че всъщност траханата се прави със зеленчуци, а моята е само брашно и мая. Освен това прочетох и някои рецепти с кисело зеле, които смятам да експериментирам тези дни.
|