Френска нуга
необходими продукти:
1. Яйца - 12 бр.
2. Сметана сладкарска - 1 л
3. Сушени кайсии - 250 гр
4. Бадеми (сурови) - 100 гр
5. Захар кристална - 150 гр
6. Пудра захар - 250 гр
7. Захарен сироп - 100 мл
8. Сладко смокини - 250 гр
Начин на приготвяне:
Отделям белтъци от жълтъци и към жвлтъците добавям пудрата захар. Бия хубаво до побеляване.
Отделно карамелизирам захарта с бадемите и изипвам върху алуминиево фолио. Когато изстине, накълцвам с нож на ситно.
Нарязвам кайсиите и смокините на дребно.
Плодовете и крокана прибавям към жълтъците и хубаво омесвам. Избивам сметаната до твърдо и също добавям към жълтъците.
Накрая избивам белтъците на сняг, като малко преди да стегнат, добавям на тънка струйка студения захарен сироп. Прибавям и белтъците и разбивам бавно с ръка като извъшвам движения в една посока.
Слагам във формата и после във фризера.
Успех!
|