Ето и от мен една рецепта за тиквеник. По-точно от баба ми...
Трябват ви хубава сладка тиква, която настъргвате на най-едрото на рендето, едро смлени орехи, захар, олио, малко канела и фини кори, влажни, за да може да се навият.
Ето как става: Върху лист вестник (по-хигиеничните могат да го заменят с друг вид хартия или найлон) разстилате лист от корите. Наръсвате го с настърганата и леко подправена с канела тиква, но не прекалено много тиква, че ще се разкашка при печенето - да се вижда листа под тиквата. След това наръсвате обилно с шепа орехи. Загребвате и от захарта и посипвате с нея (според вкуса). Сега подгъвате листа в единия край и вдигате вестника от същата страна - така листа сам се навива на хлабаво руло. Хващате го в двата края и го притискате леко към центъра, така че да се нагърчи като гъсеница:) Разрязвате наполовина, за да не са прекалено големи парчетата и ги нареждате в намазаната тава. След това и другите като вита баница. Парчетата не трябва да са сгъчени, а нормално едно до друго. Феновете на мазничкото могат за залеят тиквеника със загрято олио, да цвръцне леко:)
Печете в предварително загрята фурна. Като се зачерви метнете едно фолио ако рече да прегаря. От време на време може да поразтърсите тавата, да не залепнат парчетата за дъното. Изпеченият тиквеник сиропирате с предварително приготвен и охладен сварен захарен сироп в отнощение 3:1 вода:захар, но може и в друга пропорция.
Хубаво е да престои покрит една вечер, но аз не мога да се стърпя и го ям още топъл. Най ми е вкусен топъл. Абе фантазия...
|