Едно време в СССР бяха на почит българските консерви "Икра из баклажанов" и "Икра из кабачков". Икра е хайвер, но в случая може да се преведе и като пастет.
Много е вкусен, намазан на филия. Може да се използва и за гарнитура към печени или варени риби или птици. Но с филията си е класика
3 средноголеми тиквички
1 голям морков
2 глави лук
1-2 скилидки чесън
1 1/2 - 2 с.л. доматено пюре
сол и пипер на вкус
Морковите и лука се нарязват наситно и се задушават с малко олио.
Тиквичките се нарязват на малки кубчета и се запържват на слаб огън.
Всичко се смесва в тенджера. Подправя се на вкус със сол и ипер и се задушава на слаб огън около час.
15 минути преди края на готвенето се добавят пюрето и прекараният през преса чесън.
По желание може да се добави 1 дафинов лист (също 15 мин преди да се отдръпне от огъня).
Сместа се охлажда и се пасира (с блендер или пасатор).
Моите забележки: дафиновият лист си е направо задължителен
След като пасирах, добавих и копър, много добре се връзва с тиквичките.
Морковите и тиквичките настъргах на ренде.
Задуших първо морковите и лука, после в съшата тенджера сложих и настърганите тиквички (кой ще се занимава да мие толкова много тигани))).
Задушавах, докато омекнат тиквичките, после леко отхлупих капака, за да се изпари водата от тях.
Нямах търпение и опитах пастета топъл, също беше много вкусен. Не ми хареса само това, че от това количество продукти става много малко пастет
, изобщо няма смисъл да се прави по-малко от двойна доза.
Източник:
Emerald feat
Sandy