На вашето внимание 'вареники с картофи':
Тестото е същото като за лазаня.
За плънката:
1 кг картофи
200 гр лук
100 гр пушени гърди или бекон
20 гр масло
1 яйце
Картофите се сваряват и се смачкват на пюре. Лукът се нарязва ситно, а бекона на малки кубчета и се пържат. Добавят се подправки навкус: сол, черен пипер, червен пипер и джинджифил. Смесват се картофеното пюре, маслото, лука с бекона и суровото яйце (може и без него).
Тестото се разточва на кора с дебелина около 3 мм. С водна чаша се изрязват кръгчета, слага се плънка и се защипват. Варят се във вряща подсолена вода, докато изплуват. Сервират се със сметана и солени (кисели) краставички.
Разликата между пелмени и вареники е не само във формата и големината (варениките са по-големите, а пелмените са за една хапка), но и в произхода. Варениките са от украинската кухня. Поради големия си размер, плънката в тях трябва задължително да е сготвена предварително, освен ако не е от плодове.