Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 07 Дек, 2019 2:36 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Мар, 2006 5:20 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Продукти:
500 г едри скариди, размразени, небелени
3 с.л. масло
4 с.л. зехтин
1 средна глава лук, нарязана
2 ч.л. пресован чесън
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. сух розмарин
1 ч.л. смлян черен пипер
1/2 ч.л. cayenne/ лют червен пипер
2 ч.л. сладък червен пипер
2 с.л. сос Уорчестър
1/2 чаша бяло сухо вино
2 с.л. пресен лимонов сок

В голям висок тиган загряваме маслото и зехтина, добавяме лука и го задушаваме около 10-ина минути на слаб огън, докато стане златист и омекне, разбъркваме и добавяме чесъна.

След минута добавяме подправките - мащерка, розмарин, сладък и лют червен пипер, черен пипер, сол, след тях скаридите и готвим на средна топлина.

Разбъркваме често и след около 5 минути, когато скаридите са почти готови, добавяме сос Уорчестър, виното и лимоновия сок. Разбъркваме и след 1-2 минути е готово. Сервира се върху ориз.

Аз често пропускам маслото и слагам само зехтин. Скаридите задължително ги беля - иначе при консумацията им става такова омазване, дет' само хамериканците го могат.

Не се стряскайте от многото подправки - овкусяват ориза. Приготвя се много бързо и няма време готвачът да обърне чашка от сухото бяло вино, с което готви, но това се наваксва при консумацията.

Наздраве.
:P


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2006 7:18 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Тъкмо се чудех какво да правя с половин кило скариди, които ми седят в хладилника. Ето решението! Благодаря, ИПА!

[hide]Какво всъщност означава това съкращение?[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2006 8:26 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
:lol: Моля, няма защо. :lol:

India Pale Ale

Любимата ми бира по щатските земи, като изключим тъмните белгийски по специализираните кръчмета. :twisted:

Image

:lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2006 10:37 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Дори cayenne имам от Щатите .. но не и скариди ..но звучи вкусно трябва да опитам :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2006 11:39 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Нема ли в Щатско Астика - тя е точно като белгийските в Белгия?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2006 1:32 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
yosif написа:
Нема ли в Щатско Астика - тя е точно като белгийските в Белгия?


Астиката я предпочитах, даже се чудех дали да не си сменя ника, но сега са я развалили :evil: .

А белгийците, ако правеха боза - и нея щяха да я имат за вид бира. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2006 1:50 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
marabu написа:
Дори cayenne имам от Щатите .. но не и скариди ..но звучи вкусно трябва да опитам :)


Аз покрай кейджън кухнята проядох люто. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2009 10:22 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Забравих да докладвам - миналата седмица ги направих, естествено с леки изменения. Пропуснах лютия червен пипер, защото се надявах малкото коте да яде и загасих скаридите с червено сухо, вместо с бяло. Знам, че за повечето от вас това си е престъпление, но "като няма риба и ракът е риба".
Станаха невероятни, въпреки пропуските, и наистина овкусяват ориза много добре. Котето не яде от скаридите, но пък от ориза със сосчето излапа голяма чиния.
Благодаря за рецетата, IPA.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2009 4:00 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Много се радвам, че са ви харесали Мацо. :cheers:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB