Рецепта на Кристи
3 кг. телешко месо
500гр. сушени сини сливи
1с.л. сусам
200гр. бадеми
1к.л. черен пипер
сол
шафран
1пръчица канела
канела на прах
2 глави настърган лук
мед( по рецепта 4 супени лъжици, но аз сложих 1, зависи от киселината на сините сливи, значи на вкус)
Месото и лука заедно със подправките( без канелата на прах и меда) се заливат със две чаени чаши вода и се варят на тих огън до готовност. Аз лично използвах херметичeска тенджера.
Ако месото е сухо може да се добави и малко мазнина, но на мен не ми се наложи.
След което се изважда месото и в получения сос се слагат сливите да се варят за 10 минути.
Най накрая се добавя малко канела на прах и меда.Соса трябва да е със средна гъстота.
Сервира се в плитка чиния, като най отдолу е соса със сините сливи, после месото и най отгоре предварително обелените и запържени с малко зехтин бадеми и сусама.
Ако съм пропуснала нещо, моля Кристи да ме поправи.
