inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 7:18 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Апр, 2005 9:38 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Пиша тук темата защото е от книгата на Ути Бъчваров "Вкусно 2 - Рецепти без граници". Тази е от Швейцария. Стори ми се много интересна ;) Преписвам дословно:


Продукти:
за омлета:
150 гр. прясно мляко
50 гр. бяло полусухо вино
4 яйца
2 с. л. брашно
олио
сол
за соса:
1/3 пак. краве масло
3 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
100 гр. кашкавал
2 с. л. ликьор ( най-добре вишновка)
черен пипер
за плънката:
1/2 ч. ч. бяло полусухо вино
индийско орехче
черен пипер
250 гр. микс от сирена и кашкавали
Приготвяне:
Незнайно защо в Швейцария освен часовниците и банките и кравите ги бива. Млякото им е повече и десетките им видове сирена и кашкавали по цял свят ги почитат. С дупки, без дупки, с мухъл и без мухъл. Идеално мезе за всякакви алкохолни изкушения. Нека ви разкажа и за това загърнато омлетче, с което се глезят младите влюбени по онзи край!
Първото нещо е омлетчето. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото, не пропускаме и 2-3 лъжици брашно. Интересното е, че задължително трябва да добавим и половин чаша бяло полусухо вино. Досещате се, че сместа е нещо средно между тази за палачинки и омлет. Мятаме ги в нагорещен тиган, най-добре е тефлонов, и врътваме едни тънки омлето-палачинки.
Сместа от кашкавали, ако имате швейцарски най-добре. Колкото повече видове, толкова по се доближавате до идеалния резултат. Но идеално става и с наши пушени, топени бели сирена и жълти кашкавали. Настъргвате ги, намачквате ги, прибавяте и бялото вино, както и малко настъргано индийско орехче и черен пипер. От тази плънка слагаме по лъжица-две по средата на всеки омлет, загръщаме ги на писмо и ги нареждаме като керемиден покрив едно върху друго в намазнена тавичка. И отгоре ги заливаме с един по-различен...
Ликьорен сос "Бешамел": Разтапяме масло, прибавяме брашното, след това при непрекъснато бъркане прясното мляко и най-интересното - 2-3 с. л. ликьор. Ако имате вишновка, ще е най-добре.
И така залятата тавичка - за 20 минути в предварително загрята фурна. А аз в това време отивам да водя интелектуален разговор с кравата Милка!


:lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2005 6:46 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Авг, 2004 1:55 am Нед
Мнения: 47
Браво Русокоске, много интересна рецепта :P


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2005 3:21 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Радвам се. Ако някой я направи чакаме отзиви ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2005 3:58 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Вчера правих такъв омлет по френска рецепта, много по-обикновен :oops:.

За една порция:
2 яйца, много добре измити и подсушени
прясно мляко или течна готварска сметана, колкото яйцата
щипка сол
малко бял пипер
50 г сирене (каквото има)

Яйцата се разбиват със солта и пипера. Прибавя се млякото или сметаната. За да се улучи точното количество течност, млякото се сипва в черупките от яйцата.
Загрява се тиган с дебело дъно (котлонът не трябва да е нито горещ, нито студен; ако е 4-степенен на 3, ако е 6-степенен, на 4, ако е 9-степенен - на 5 или 6). Леко се намазнява (каква ужасна дума :x) и се изсипва яйчената смес. Когато омлетът поизсъхне отгоре, се обръща внимателно. Отгоре (върху вече изпържената страна) се настъргва сиренето и може да се смели още малко пипер. Готовият омлет се прегъва през средата (сиренето остава отвътре) и се поднася с доматена салата.
(На мен обикновено третият омлет ми става най-хубав)
Много елементарна рецепта, а пък се получава доста вкусен ; никога не успявам да го снимам, толкова бързо го омитат :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2005 7:56 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
...Много елементарна рецепта, а пък се получава доста вкусен ; никога не успявам да го снимам, толкова бързо го омитат :mrgreen:


Ново потвърждение на известната истина, че простите манджи понякога са най-вкусни! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2005 1:01 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Авг, 2004 1:55 am Нед
Мнения: 47
Ако имате и други загърнати рецептички пуснете ги :P , аз съм фенка за загърнатите ястия :P . Затова обожавам калцоне :)

Да ви кажа ядох разкошен омлет ,в почивните дни събираме децата и го водим на италианска сладкарница за закуска, има си меню в което е включен и омлет. Единственото, което видях е , че са направени преварителни проции в едни канички(чвно според големинат на тигана). Пусто ще взема едн акамера да снимам как го приготвят(правят го пред очите ти, но сигурно си има чалък). А такъв хубавичък става, равномерни жълт, без да е прегорял никъде и го загъва в тигана още :-? .


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB