Вчера излязох за вестници и пътьом ми хрумна да сготвя нещо ново за вечеря. Докато обикалях по сокаците измислих следната рецептичка, която снощи приготвих:
1 парче
свинско контрафиле
4
печени чушки
1 шепа
целина на кубчета (замразих си още от есента)
1 стрък (само бялото)
праз
1 шепа
пънчета от печурки
2 скилидки
чесън
50 г
овче сирене
2 щипки нарязан на ситно
пресен лук
сол и черен пипер
8 парчета
пушени свински гърди, нарязани на тънко, може и суров
бекон
няколко капки
зехтин
1. Месото се почиства от жили и тлъстинки и се разрязва на зиг-заг така, че да се получи едно голямо парче с приблизително троен размер. Намазва се със зехтин от двете страни, посолява се съвсем леко, поръсва се с черен пипер и с пресния лук и се завива плътно. Поставя се в хладилника за 20 минути. Ето как вървят разрезите:
2. В малко подсолена вода се сваряват целината, чесънът, празът и пънчетата от гъбките. Водата се излива, а зеленчуците се пасират. Добавят се натрошеното, неизкиснато сирене, както и нарязаните на дребно печени чушки.
3. Месото се разтваря отново и се намазва с пълнежа. Завива се на руло, облепва се с резените пушени гърди и се увива стегнато в алуминиево фолио. Пече се в дълбока тавичка от йена-глас с капак на 200-220° С около 40-45 минути.
4. Фолиото се отстранява, месото се връща в тавичката и се запича за няколко минути докато беконът хване коричка.
Сервирах го с
печени картофки с мед (благодаря на
Шареното пиле) и с печурките, чиито пънчета използвах за плънката. Те са задушени в масло и бяло вино, подправени със сол и копър, а накрая в соса сипах две лъжици настърган пармезан.
Снимките са кофти, защото са правени с мобилен телефон.