За 4 порции:
1.200 кг пресни картофи
250 мл прясно мляко
50-60 мл олио
сол и подправки на вкус
Картофите се измиват с четчица, ако са големи, се нарязват, ако са малки, се пекат цели. Заливат се с млякото и се подправят на вкус. Аз имах останала смес на Маги (градински подправки) и добавих и малко бабина душица (дива мащерка). Накрая се сипва олиото, разбърква се добре и се пече на 200 С, докато се изпари млякото.
Забележка: ако тавичката ви е дълбока, млякото трябва да е по-малко. При мен тавата от печката е широка и плитка и картофите бяха на един ред. Заради това станаха като пържени
.
Поръсих ги с настъргано сирене, защото картофите станаха доста безсолни. Иначе могат да минат и без него.
Специални благодарности на
Събина Христова, преподавателката ми по трудово законодателство, която сподели с мен техниката за печене на зеленчуци с мляко