Необходими продукти:
500 г. кайма (с повече телешко)
7-8 средно големи картофа
2 патладжана
1 червена пиперка
2 домата
2 глави лук
2-3 моркова
сол
олио
червен пипер
черен пипер
чубрица
За поливката
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
2 лъжици брашно
150 гр. черни маслини (без костилка)
Начин на приготвяне:
Нарязваме 2та патладжана по дължина (на филийки). Оставяме ги на кухненска хартия (или кърпа) около 15тина мин. да се изцедят от горчивинката. Запържваме патладжаните до оранжево-кафяв загар. Нарязваме лука на малкии кубчета и го запържваме с червен пипер колкото да стане леко прозрачен. Към него прибавяме морковите, нарязани също на малки кубчета и нарчзаната черена пиперка. Към зеленчуците прибавяме и каймата, която е на малки късчета. Бъркаме почти непрекъснато за да не остават големи парчета кайма в мусаката. Подправяме с чубрица. 5 до 10 мин. след каймата слагаме и нарязаните на кубчета картофи да се задушат. Прибавяме и 2та домата, нарязани отново на кубчета. (може да се използва и готов доматен сос). Махаме сместа от котлона когато картофите са почти готови.
Тавичка намазваме с изцедената от патладжаните мазнинка. (Патладжаните престояват 10-15мин. в тенджерка или купа, за да се стече мазнината от тях и останалата на дъното мазнина използваме за тавичката) Не слагаме друга мазнина за да не стане мусаката прекалено мазна. Изципваме 1/2 от сместа за мусаката след което нареждаме патладжанените филийки и върху тях изсипваме другата полвина от сместа. Поливаме мусаката с 1/2 ч.ч. вода и печем.
4-5 мин. преди да изключим фурната слагаме заливката. Тя се приготвя така: Разбиваме 3 яйца с брашно, прибавяме прясното мляко и нарязаните на кръгчета маслини. Заливаме мусаката и печем още 10-15 мин
Приятен апетит на всички.