рени55 написа:
Днес реших да изпробвам супа от охлюви.
Моля дайте съвет какви подправки да сложа!
Вкусът на бульона се формира още при варенето на охлювите, тогава се слагат всичките подправки обикновено.
Не зная какви охлюви ще ползваш. Ако са вече варени и готови е едно, а ако тепърва ще ги вариш е съвсем друго...
Погледни моята технология за варене и почистване на охлюви.
Оттам ще разбереш и какви подправки да ползваш.
При всички случаи бих ти препоръчал да вържеш в тензухче леко счукани зърна бахар, бял пипер, едно листче дафинов лист, за да можеш да го "евакуираш" след сваряването на супата.
Добре приготвеният булон има тъмно масленозелен цвят.
Можеш да добавиш и различни грудкови и зелени подправки - целина, морков, пащърнак, зелен лук, стар лук, магданоз (особено коренчета).
Не пробвай да слагаш чесън - пресен или стар, както и джоджен. Копър може, даже в големи количества.
За тези подправки също важи правилото да се варят само при приготвянето на супата и след това да не присъстват в готовата за сервиране супа, значи и тях можеш да завиеш в тензух или да ги вържеш на снопче, за да не си създаваш ядове после с гонене из тенджерата. Можеш да оставиш само част от морковите, нарязани на къси жулиени, просто за красота, като контраст на масленозеления цвят на бульона.
По принцип не се прави никаква застройка, единствено можеш да добавиш бучица масло за баланс на ароматите.