Рецептата е на Точица, не е моя. Тя е всеизвестна рибарка и специалистка по рибите. Само едно допълнение - за празник Агристада се прави от шаран, иначе можеш и с друга риба.
Най-хубавият специалитет от еврейската кухня "Мозък агристада". Това е нещо невероятно вкусно, поднася се само в тържествени случаи, на празник като студено предястие в малки чинийки.
С Агристада се прави и пиле, студено телешко, варени яйца, език, пуешки кюфтенца.
Агристада
--------------
Риба (в момента го правя със скумрия) се сварява на слаб огън с главата, перките и опашките във вода с прибавка на дафинов лист, счукан бахар, черен пипер, 1 ч.л.захар, сол. Внимава се да не се развари. Изважда се внимателно и се почиства много внимателно, да остане само месото. Подрежда се в широка купа, полива се обилно с лимонов сок и се оставя да изстине.
За майонезата:
4 яйца,
4 с.л.брашно,
4 с.л.олио,
4 с.л.вода,
4 ч.ч.прецеден рибен бульон,
2 ч.л.захар,
сол.
Брашното се разбива с 4 с.л.вода, прибавят се яйцата и олиото, топлия бульон и подправките. Вари се на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато добие консистенция на гъстичка боза. Рибата се залива и се наръсва с наситнен копър. Ако сте стоици по характер, чакате докато изстине добре. Ние все си я хапваме топличка с препечени филии и бяло вино.
Ох, и в самата агристада се слага доста лимонов сок - то това и е големият чар!
|