Спомнете си само горещата пилешка супа и мазничкия зелев борш с месо през ветровитите зимни дни! Ами таратора и гаспачото в летните жеги? И чорбите от прясна риба край морето! А леките зеленчукови крем-супи след някой всенароден празник, когато не ти се поглежда вече месо? Ами да се събудиш след купон и да установиш, че някой състрадателен човек от компанията е сготвил ШКЕМБЕ-ЧОРБА!!!
И така до безкрай...
Пилешка супа-топчета
За топчетата:
бялото месо от 1 пиле - смляно
1 белтък
малко лимонов сок, сол и смлян кориандър
За супата:
1 морков
1 тиквичка
1 картоф
1/2 връзка пресен лук
1 с.л. сушени манатарки или черни китайски гъби
1/2 с.л. масло, 3 кубчета пил.бульон, ч.пипер, 2-3 стръка магданоз
Морковът и бялата част на лука нарязвам по диагонал на елипси, тиквичката и картофа - на пръчици. Запържвам ги леко в маслото и доливам 1,5 л вода. Оформям от пилешката кайма и подправките топченца с големината на лешник и ги пускам в бульона заедно с гъбите. Варя, докато топчата изплуват, а зеленчуците са леко хрупкави. Накрая поръсвам с накълцаните пера лук и магданоза и поръсвам с черен пипер. Веднага сервирам.