Пролетни сарми от агнешко месо в липов лист
За 4 порции
Необходими продукти:
600 г много ситно скълцано агнешко месо от бута
1 вр. пресен лук
50 г ориз, сварен в 70 мл вода
6 с.л. зехтин
1 бр. яйце
1 с.л. джоджен, нарязан на ситно
1 ч.л. черен пипер
50-60 бр. млади листа от липа (лоза, хрян)
за соса:
200 г кисело мляко с по-висока масленост
2 бр. яйца
1 ч.л. препечено брашно
сол
Начин на приготвяне:
1. В мазнината се задушава лукът с 1 с.л. вода, като изври водата, се прибавят месото, оризът и пиперът. Посолява се на вкус. Отстранява се от огъня и се прибавят разбитото яйце и джодженът.
2. Ако листата са малки, се съединяват 2 по 2 и се завиват с месото. Лъскавата страна трябва да остане навън. Ако се използват листа от хрян или лоза - предварително се бланшират.
3. Сармите се подреждат в тенджера, притискат се с чиния, заливат се с бульон и се варят на тих огън.
4. За соса яйцата се разбиват с брашното на водна баня, докато се посгъстят, прибавя се млякото и се отделя от огъня. Сармите се заливат със соса и се поднасят с пресен джоджен.
Ако искате да коментирате тази тема, моля направете го тук, като цитирате точно заглавието.