4 ч.ч. нахутено брашно
1,5 ч.ч. краве масло
1,5 ч.ч. пудра захар
Маслото се стопява и към него се прибавя с бъркане брашното. Загрява се на много бавен огън, докато добие златист оттенък – пак с бъркане. Прибавя се пудрата захар и се бърка, докато се сгъсти – ок.10мин. Сместта се изсипва в намазана с масло тавичка и се оставя да изстине. След това се нарязва на ромбове или от нея с длани се оформят малки топки, които се овалват в пудра захар. Втория вариант индийците поднасят на сватбени тържества – символ, какво да правиш
. Като брачния живот – отвън снежно бяло, а отвътре – кафенее… И за илюстрация, ето ви един стих за този сладкиш:
Ще отронваш ли с мене,
моя възлюблена,
късче по късче ладду
Сънят ми не ме спохожда,
леглото ми е делено,
сърцето – сухо,
огън ме гложди.
Ще съжаляваш,
моя възлюблена,
ако го вкусиш –
отвън е сладко,
отвътре – горчиво.
Дваж пъти повече,
моя възлюблена,
сълзи ще лееш,
ако отминеш презрително.
Във гърдите си
диамант от змия нося,
косъм от лъв на китката си,
богатство на брахмин
в главата си.
Ще ги вземе ли някой дарени,
освен смъртта ми?
Ах, моя възлюблена,
омъжи се за мене.
Не бойте се, и отвътре не е горчиво, също като семейният живот
/ и също много се пълнее, да не се сърдите после
/