Това е паят от последната среща на форума.
Рецептата е на Ayn от good-cook.
В плънката на този пай могат да се слагат всякакви плодове: ябълки, праскови, кайсии, круши, вишни, череши, боровинки, грозде...
За 6-8 порции:
Тесто:1 1/4 ч.ч. (175 г) брашно
1 ч.ч. (200 г) захар
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1/4 ч.л. сол
110 г студено масло, нарязано на парченца
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. кефир или кисело мляко (рядко, низкомаслено)
Плънка:4 ч.ч. (около 700 г, но може и по-малко) нарязани на резенчета едри плодове или цели дребни
1/4 ч.ч. (50 г) захар
1 препълнена с.л. брашно
щипка сол
1/2 ч.л. ароматизатор (канела, ванилия, бадемова есенция, портокалова кора, коняк - според плодовете)
по желание - филетирани бадеми
кафява захар за поръсване
С робот, миксер или нож се смесват брашното, лим. кора, маслото и солта, докато станат големи трохи. Добавя се кефирът (кис. мляко), смесен с лим. сок. Сместа бързо се размесва с ръце. Ако е необходимо, се добавя още една лъжица кефир или вода.
Тестото се оформя на топка, увива се в найлон или фолио и се прибира в хладилника за 2 часа (може да се държи в хладилника до 3 дни и във фризера до 2 месеца). При мен стоя 1 нощ.
Приготвя се плънката:
Сливите се разделят на половинки, почистват се о костилките и сенарязват на филийки. Добавят се останалите съставки.
Фурната се включва на 190 С/ 375 F.
Тестото се разточва върху хартия за печене на кръгла кора, с диаметър 32 см. Ако е много твърдо, се оставя за 15 мин на стайна температура.
Плънката се слага върху тестото, като се оставят свободни краищата на около 5 см от ръба. Краищата се загъват на 'плисета' (не можах да измисля друго сравнение

) върху плънката.
Внимателно се хваща хартията и паят се пренася в суха (ненамаслена) тава.
Тестената част на пая се намазва с яйце (или кефир/ кис. мляко) и се поръсва леко с кафява захар.
Сладкишът се пече около 50 мин или докато тестото стане златисто. Може да изтече част от сока.
След като поизстине сладкиша, се пренася внимателно (отново се хваща за хартията) върху решетка, за да се доохлади.
Поднася се леко топъл, с ванилов сладолед или бита сметана (или и двете

).
Забележка: на мен ми е тежък с това количество захар и пропуснах 'гарнитурата'. Освен това, с маргарин е по-вкусен, но по-малко здравословен
Поръсих малко пудра захар за красота, а вместо брашно сложих в плънката овесени ядки.
На снимките от пикника може да се види личицето на малкия Ники, омазано с пай. От това по-голяма реклама...