Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Авг, 2019 12:07 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Май, 2007 5:43 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Трябват:

2 мнооого зрели банана, сиреч доста меки, но не разкапани
125 гр. бяла захар
125 гр. светла кафява захар
250 гр размекнато масло
2 ч.л. ванилова есенция
200 гр. обикновено брашно
50 гр какао
2 равни лъжички сода бикарбонат
175 гр овесени ядки
*Icing sugar (силно подозирам, че не е = на пудра захар, още повече, че на част от бискитата наръсих пудра и така си и остана, пудреста) Та, глазурна захар

***
Бананите се намачкват до кашеобразна смес, добавя се при тях захарта, маслото и ванилията, и се разбива с миксер докато стае пухкаво.
Брашното се пресява със содата и какаото върху гореполучената смес и отново всичко се разбива до пухкавост. Накрая се добавят овесените ядки и се размесват (в оригинала е пак да се разбиват). Покрива се съдът и се слага в хладилника за 30 минути.

Фурната се загрява предварително на 180 С. Намазнява се тава с по-големичък размер, че тия бисквити се разливат.

От охладената смес започват да се оформят парчета с приблизителна големина на орех, слагат се в тавата на разстояние 3-4 см едно от друго и се натискат леко, да станат по-плоски. Останалата смес връщате в хладилника докато стане време за вторат партида.

Такааа, тук е интересното в оригинала: с цедка започвате да ръсите по кандидат-бисквитите в тавата глазурна захар, ама здраво, докато съвсем побелеят. После печете 15-20 минути, като ги следите внимателно да не прегорят (това последното е почти буквален превод).

:!: Аз естествено не я спазих дословно тази рецепта. Пропуснах кафявата захар (щото нямах, а и правих 1/2 порция), сложих ванилия на прах и, финално, пропуснах глазурната захар. Бискитата ги оформих с 2 чаени лъжички (и мъчения за лапичките) и макар че в началото изглеждаха доста грозновато, се разляха в типична бисквитовидна кръгла форма :mrgreen: За втора партида ми остана колкото за 4 бисквитки, та затова понаръсих пудра захар. Освен, че им направи приятни пукнатинки (като на ореховки) не допринесе за вкуса.
Още нещо - като за половин порция от всичко друго сложих къмто 150 гр. овесени ядки и мисля другият път да сложа повече. Бисквитките (особено последните, които не прегорих) станаха много вкусни, макар и малко твърде сладки за мен.

И снимки направих, ама по-нататък ще ги сложа поради техническа затормозеност.

Източник: ей го


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2007 6:49 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Пиле, ето ти Icing sugar.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2007 7:00 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Пилеееее, от оня пай така и не получих, ама ако не донесеш още тия дни от тези бисквитки, ще те обадя на другарката! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2007 7:07 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
А, явно повече нишесте му е майката, за да стане глазурирана. Мерси, ИПА, ценно :mrgreen: Но значи нещо не е наред с моята пудра, тогава... :oops: Защото наистина ръсих обилно, но не направи типичната захарно-глазуреста коричка.

Аз тъй и тъй не обичам бяла захарна глазура :P

Само 1 въпрос - confectioner's sugar излиза, че е същото като icing sugar, така ли? Защото аз си мислех, че confectioner's е обичайната пудра, а icing е тази, която се разлива на плътна бяла коричка, която хруска...


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2007 7:11 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
А, явно повече нишесте му е майката, за да стане глазурирана. Мерси, ИПА, ценно :mrgreen: Но значи нещо не е наред с моята пудра, тогава... :oops: Защото наистина ръсих обилно, но не направи типичната захарно-глазуреста коричка.

Аз тъй и тъй не обичам бяла захарна глазура :P

Само 1 въпрос - confectioner's sugar излиза, че е същото като icing sugar, така ли? Защото аз си мислех, че confectioner's е обичайната пудра, а icing е тази, която се разлива на плътна бяла коричка, която хруска...


Альооо, не се прави на ущипЪна! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2007 7:46 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Куцо пиле написа:
Само 1 въпрос - confectioner's sugar излиза, че е същото като icing sugar, така ли? Защото аз си мислех, че confectioner's е обичайната пудра, а icing е тази, която се разлива на плътна бяла коричка, която хруска...


Не съвсем, icing sugar е вид confectioner's sugar, т.е. сладкарската захар бива и други видове, не толкова фино смляни и без нишесте. Затова са и тези индекси от 1Х до 10Х.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2007 8:21 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Алеко написа:
Альооо, не се прави на ущипЪна! :mrgreen:


Ни съ пра'я, изпреварил си ме :mrgreen: Няма проблем пак да ги спретна, само трябва да намеря презрели банани 8)

С този пай ще ме съсипеш от гузни съвести, ама ха! Га го яде лани ни рива и не щя да си земеш за у дома, ся ривеш :lol:

IPA написа:
icing sugar е вид confectioner's sugar


Тъкмо и аз така си мислех :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 8:19 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Лани си е за лани! Няма да рИвем сега за ланшния сняг, я!


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 8:58 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пиле, много се радвам, че си ми другарче :ligi:

А сега сериозно: вместо с пудреста захар, бисквитките могат да се поръсят със захар на едри кристали (тип демерара).
А кафявата захар не трябва да се пропуска, аз дори бих сложила от тъмната, не е толкова сладка, а придава чуден аромат и цвят на всичко.

Чакам с нетърпение снимките 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 9:03 am Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
biskvitka написа:
А кафявата захар не трябва да се пропуска, аз дори бих сложила от тъмната, не е толкова сладка, а придава чуден аромат и цвят на всичко.


Такава ли била работата! Още днес отивам да се заредя. Очевидно авторът на рецептата си пада по убийствено сладкото. Мерси, Биски! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 2:23 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Абе къде е тоя пай, за който говорите непрекъснато, че се настървих :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 2:29 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ми ей го

Той само Алеко приказва за него, не знам защо. :roll: Да беше оса, разбирам, ма то Алеко... :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 4:01 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Куцо пиле написа:
Той само Алеко приказва за него, не знам защо. :roll:

Ооо, това ли? Досещам се защо приказва. Кога е първият пикник за годината?


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 5:33 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Не зная, но предлагам да е преди да са се размножили осите :mrgreen: Като се заковат средните температури на към 26-7С аз съм 'за' с 2 ръце.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB