Спомняте ли си онзи противен десерт от детската градина, училищния и студентския стол МЛЯКО С ОРИЗ?
Б-р-р!
Сигурно има и други начини за приготвянето му...
Торта-крем от мляко с ориз
--------------------------------------------------------------------------------
Продукти:
1,5 л. мляко
150 гр ориз
100 гр захар
6 листа желатин или 1,5 с.л. желатин на прах
1 платка за торта (за основа)
150 гр сметана
4 с.л. захар
4 белтъка (и жълтъците могат да влязат в употреба
)
Настъргана кора от един лимон, канела на прах, пръчка канела
Начин на приготвяне:
1. Желатинът се накисва в малко студена вода.
2. Млякото с кипва заедно с ориза, една пръчка канела и кората от лимона. Вари се 15-20 минути.
3. Канелата се изважда, а оризът се претрива се в гевгир (или се разбива с блендер), прибавя се желатина и се оставя да изстине.
4. Прибавя се сметаната към оризовия крем, разбърква се и след това се добавят разбитите на сняг белтъци заедно със захарта.
5. Платката се поставя на дъното на форма за торта. Върху нея се изсипва оризовия крем и се оставя на студено да се желира.
6. Преди поднасяне се наръсва с канела на прах.
7. От жълтъците може да се приготви крем Сабайон (разбиват се при нерекъснато бъркане заедно със захар на водна баня до сгъстяване) и да се поднесе към парчето торта.