Ето и една рецепта и от мен в този форум.
Това е рецепта за телешко на леля ми. Рецептата е с някакъв немско-швейцарски произход и е от времето, когато леля ми живееше със семейството си в Германия.
Продуктите, които с необходими са:
КРЕХКО телешко месо (може да се направи и със свинско)- половин- един килограм
кромид лук - една глава
гъби (печурки) -ако са стерилизирани - 100гр, ако са пресни - 200гр
стерилизирани кисели краставички - 3-4 броя
квасена сметана - 1-2 лъжици
горчица - 1-2 лъжици
сос Демиглас (или винен фикс)
черен пипер
червен пипер
други подправки според вкуса (аз слагам и малко кимьон, може и бахар)
олио ( или друга мазнина за пържене-) - 4-5 супени лъжици - аз ползвам оризово олио или олио от семки на грозде
вода - 400мл
сол - ако е нужно на вкус
Начин на приготовление:
Месото се нарязва на жулиени, поръсва се с черен пипер, кимьон, бахар и се запържва на пориции в тигана, след което се изважда.
В тигана се поставят нарязаният на дребно лук и гъбите, поръсва се с червен пипер и се запържва.
На следващия етап към лука и гъбите се добавя и разтвореният в 400мл вода сос Демиглас (Ако имате домашно производство - още по-добре. Аз обаче съм далече от тези кулинарни върхове. Вместо демиглас може да се използва и винен фикс). На този етап може да върнете в тигана месото, особено ако е останало по-жилаво след запръжката. Сосът се вари до сгъстяване (или според описанието на производителя)
След като сосът се сгъсти, в тигана се връща изпърженото месо, нарязаните на малки жулиени (или на по-дребно) кисели краставички, горчицата, сметаната.
Оставя се "да клокне" и се отстранява от котлона.
Сервира се върху канапе от картофено пюре. Е voila!