Естествен източник на глутамат са пилешките кости.
Така е бил добиван от най-дълбока древност в Китай - известен е още като
китайска сол.
Сега се произвежда от генномодифицирани батериални култури и понякога лошопречистеният продукт( съдържащ чужди белтъци) предизвиква алергични реакции( някъде скоро, не по повод глутамата, четох за японска фирма, рухнала поради промяна на технологията за пречистването на продукт с цел икономия и ускоряване на технологичния процес, което за съжаление довело до масови алергии).
Не ми се мисли въобще каква хранителна среда подготвят за културите произвеждащи такива продукти. Преди няколко години в Белгия, ли, във Великобритания, ли, изтеглиха от суперите цялата американска лимонада
поради съмнения за алергична реакция от лимонена киселина, получена чрез биотехнологии. Лимонената киселина, за съжаление, не са измислили как да я правят от нафта, а винената киселина( която знаем като
лимонтузу) няма ОНЯ вкус.
Но глутаминовата аминокиселина е една от незаменимите 20, така, че по някакъв начин човек трябва да си я набавя.
Които имат проблеми с мононатриевия глутамат да наблягат на пилешкото...