Така изглеждат добре препечени:
За вкус добавих и малко
лимонов пипер.
За 6 порции
8-10 големи картофа (с повечко нишесте, от т.нар. брашнени картофи), обелени и нарязани на резени
настърганата кора на един лимон
мазнина от печено месо / олио
морска сол
шепичка прясна мента / джоджен, ситно накълцана
1. Фурната се загрява до 200C/400F/Газ 6.
2. Мазнината се загрява в тавичка.
3. Картофите се слагат в студена подсолена вода и се варят, след като заври водата, 5-6 мин. Отцеждат се и върху тях се поръсва лимоновата кора. Леко се раздрусват в гевгир, за да станат "рошави" и да придобият хрупкава коричка.
4. Картофите се изсипват в тавата за печене с нагорещена мазнина и се пекат 45-60 мин, според това, колко са големи парчетата и колко хрупкави трябва да станат. Ако е останала мазнина, тя се излива. Отгоре се поръсва с морска сол. За да бъдат още по-хрупкави, се връщат във фурната за още 2-3 мин.
Поръсват се с мента / джоджен.
5. Поднасят се с
печено агнешко месо, сос от печено и евентуално със зелен боб. Може и с риба.
От BBC Food