Много приятен ордьовър. Да не говорим, колко бързо и лесно се прави.
Продукти:
1 ч.ч.=230 мл
2/3 ч.ч. суров зрял фасул
5 средноголеми домата
3 с.л. зехтин плюс още малко за поръсване
2 парченца сушени домати, ситно нарязани (пропуснах ги
)
3-4 скилидки чесън
2 ч.л. пресен розмарин, ситно нарязан
сол
прясно смлян черен пипер
шепа листа пресен босилек за украса
12 филийки хляб
Чиабата (ако ви мързи да го печете, франзелите вършат същата работа)
Приготвяне:
Бобът се накисва в голямо количество студена вода. След около 8 часа се сварява и отцежда.
(Препръчвам, ако имате фризер и място в него, да сварите наведнъж по-голямо количество боб и да го съхранявате отцеден в кутийки - за салати или бързи манджи)
Доматите се измиват, цепват се откъм 'дупето' Х-образно и се слагат в със с вряла вода за 30 сек. Обелват се, почистват се от семките и се нарязват на кубчета.
В загрят дълбок тиган за 30 сек се запържва 1 скилидка ситнонарязан чесън. Добавят се доматите (пресни и сушени) и розмарина. Сосът се вари 2 мин, не повече, защото иначе ще се втечни.
Доматената смес се изсипва при сварения фасул и се посолява на вкус.
Филийките се запичат и се намазват със скилидка чесън. Подреждат се по три в чиния и върху тях се сипва от доматено-бобеното сосче. Отгоре се поръсва едросмлян черен пипер и няколко капки зехтин.
Украсява се с листенца босилек (в случая е средиземноморски, реших, че дребният ще се 'бие' с розмарина).
Поднася се с младо червено винце.
Рецептата е от любимата ми вегетарианска книга.