[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Патладжани по Сечуански
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 30 Ное, 2020 1:18 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 02 Сеп, 2005 10:38 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Това пикантно ястие е известно и под името "патладжани с аромат на риба" в Китай,заради подправките които обикновенно се използват за приготвяне на риба. :) Рецептата е от книгата на Бисквитка ,Vegetarian.Аз имах у дома подобна,приготвяла съм и двете,но тази определо ми хареа повече,затова я споделям с вас :) :

Патладжани по Сечуански (Патладжани с аромат на риба)

Необходими продукти: (4 порции)

  • 2 малки патладжана
  • сол за поръсване
  • 3 сухи чили чушки (аре сега и претенции,сложих 2 пресни ,нашенски,нарязани наситно)
  • фастъчено олио за пържене (естествено нямах,затова добавих 1 ч.л. фастъчено масло към слънчогледовото олио)
  • 3-4 скилидки чесън,нарязан наситно
  • резенче пресен корен от джинджифил,нарязан наситно (с дебелина,около 1 см)
  • 4 стръка пресен лук ,нарязан на парчета (1-2 см)
  • 1 с.л. оризово вино или средно сухо шери :roll: (сложих вишновка,и с червено вино пак ще стане според мен)
  • 1 с.л. светъл соев сос
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. китайски оризов оцет (сложих ябълков,само такъв имам в момента)
  • 1/4 ч.л. смлени сечуански чушлета (аз ги пропуснах,но съм ги виждала в големите супермаркети,продават ги стъклеи шишенца-мелничка)
    няколко капки сусамово олио

Начин на приготвяне:
  1. Без да белим патладжана го режем на правоъгълни парчета 6/3 см.Послояваме ги и оставяме да се отцедят за около 30 мин.Изплакваме с студена вода и подсушаваме.
  2. Загряваме мазнината,достатъчна за "дълбоко пържене" (забравих го как беше на български,извинете..) и изпържваме патладжаните до златисто кафяво.Отцеждаме и оставяме на кухнеска хартия да попием мазнината.
  3. Отсипваме по-голяма част от мазнината,загряваме отново и бързо пържим чесъна ,чушката,джинджифила и бялата част на лука.Връщаме патладжана обратно ,добавяме оризовото вино,захарта,соевия сос,оцеда и смлените люти чушлета.Разбъркваме за 1-2 минутки,капваме сусамовото олио ,слагаме и зелената част на лука,разбъркваме и веднага сервираме.
  4. Като гарнитура се препоръчва спагети,нудълс или сварен ориз.Съветвам ви да не я пропускате,защото може да ви стане тежичко на стомахчетата. :)


Приятен апетит!

P.S.Аз лично следвщия път ще увелича съставките за соса два пъти,дали защото патладжаните ми бяха малко по-големички или защото обичам по-пикантно,но според мен имаше нужда от още сос. :-?
И за да вие по лесно,най-добре си смесете съставките за соса ,после само ги прибавяте към патладжаните. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Сеп, 2005 2:59 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Мда,мда,мляяс ! Ще се опита, да! Наскоро правих нещо такова, но без част от "тънките" подправки, които щяха да ме превърнат в истинско сечуанско момиче. Остана доста, защото при готвене на патладжани съм напълно лишена от способността да преценявам количества. На следващия ден го пасирах и направих нещо като пица, намазана със сместа плюс малко настърган кашкавал отгоре - пак си беше вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 9:21 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Много ме кефи идеята ти ,за оползотворяване на поизостаналите патладжани.. 8) .Аз досега ги смесвах с кайма и после на банички -в бутер тесто или финни кори , но и на твоето предложение заслужава да му се обърне внимание. 8) Даже смятам да прекаля следващия път..нарочно.. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 6:43 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
ludetina написа:
Много ме кефи идеята ти ,за оползотворяване на поизостаналите патладжани.. 8) .Аз досега ги смесвах с кайма и после на банички -в бутер тесто или финни кори , но и на твоето предложение заслужава да му се обърне внимание. 8) Даже смятам да прекаля следващия път..нарочно.. :twisted:

Все пак имай мяра, че из къщи вече ходим лилави.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 6:47 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
А аз само от четене на патладжанените ви рецепти полилавях!


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 10:33 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ами давай де ,флудни форума с някой твой любим продукт де..к'во се жалваш.. :?: :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Сеп, 2005 9:41 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ludetina написа:
Ами давай де ,флудни форума с някой твой любим продукт де..к'во се жалваш.. :?: :twisted:


Аааа, не съм от тия, как' Сийке! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Сеп, 2005 8:36 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Днес ги направих, бяха фантастични!!!
Много благодаря за рецептата (вярно, в моя книга е, но не и бях обърнала внимание :oops:
На Вещица благодаря за книжката - досега всичко, каквото съм правила от нея е ставало много хубаво 8) )

Нямах вино и сложих няколко капки малинов оцет.


Last edited by biskvitka on 20 Сеп, 2005 9:48 am Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 19 Сеп, 2005 10:36 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Тази рецепта определено придаде ново измерение на патладжаните. И наистина имаше 'китайски' вкус. Много добре се връзва с ориз по китайски, но малко е мазничко и може да байгънясаш (да не се бърка с бай Ганю).


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Сеп, 2005 12:43 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Радвам се ,че и на вас се е харесала рецептата.Аз по горе казах,проръчително е с гарнитура..иначе става малко тежичко и особено, ако не се отцедят добре патладжаните.. :roll: Въпреки това е чудесно на вкус. :)

[hide=За Бисквитка]Ще взема и аз да го пробвам с малинов оцет..нали вече благодарение на теб и аз си имам :) [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Сеп, 2005 3:26 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Тази рецепта става с всеки път по-вкусна. Мисля, че започвам да се пристрастява-а-а-а-а-а-м :yami: :pya: :eat: :burger:.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2007 3:09 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
ludetina написа:
Без да белим патладжана го режем на правоъгълни парчета 6/3 см.


Много ви се моля, обяснете точно как става това? Не че с кръгли филийки ще стане по-зле, ама ми е страшно любопитно!


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2007 4:18 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Само да си кажа: без фъстъчено масло, рецептата не е същата!


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2007 6:05 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куцо пиле написа:
ludetina написа:
Без да белим патладжана го режем на правоъгълни парчета 6/3 см.


Много ви се моля, обяснете точно как става това? Не че с кръгли филийки ще стане по-зле, ама ми е страшно любопитно!


Аз го правя така (понеже книгата е моя и в нея има картинки стъпка-по-стъпка): Нарязвам патладжана по дължина на филии, дебели 7-8 мм. И след това вече на правоъгълни парчета с въпросните размери.

Обаче го беля - така става по-вкусно, но не е красиво като в книжката :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Авг, 2007 8:57 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Aaa, ясно. Мерси много, Биски :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB