Като са пости пък да не вземем да приритаме...
И по време на пости може да се похапне достатъчно вкусно, още повече, аз твърде отдавна съм напълно убеден, че най-вкусните яденета изобщо не са с месо.
ПЕЧЕНИ КАРТОФИ С ГАРНИТУРА
ОТ ПЕЧЕНО ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО С ВКУСЕН ДРЕСИНГ
=========================================
4 - 5 големи картофа се измиват много добре с четка. Не се белят.
1 голяма глава червено цвекло се измива добре и се обелва.
Картофите и цвеклото се нарязват на филийки с дебелина около 2 см., напречно.
Най-напред се подреждат в достатъчно голяма тава филийките червено цвекло.
След това, в останалото от цвеклото място, подреждаме картофите възможно най-плътно. Ако останат картофи, спокойно могат да се разположат върху филийките цвекло, както и за попълване на дупки между парчетата цвекло.
Поливаме всяко парченце с олио на много тънка струйка. Посоляваме по малко всяко парченце.
Печем в предварително загрята фурна, горе на 3, долу на 4, по средата на фурната около 50 мин.
Докато се пекат, правим дресинг (само не ме питайте какво е дресинг...
) от сока на един лимон, 50 мл. зехтин, много малко настърган хрян, съвсем малко черен пипер и сол на вкус. Разбиваме добре.
Когато всичко е добре изпечено най-напред бързичко изваждаме картофите в голяма чиния, за да не поемат мазнина. В отделна чиния изваждаме червеното цвекло.
Нарязваме червеното цвекло на дълги ивички, широки 1 см., след това напречно.
В чиния сервираме от картофите, гарнираме с цвекловите ивички, които поливаме с малко от дресинга.
Поръсваме всичко със ситно нарязан магданоз.