Тази рецепта я имам от една приятелка на свекърва ми. Козунакът е много вкусен, а с подправките и плодовете - интересен и различен.
Това е рецептата (оригиналната):
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио (сложих 1/2 ч.ч.олио и 1/2 ч.ч. мас)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко + 40 г мая
1.200 кг брашно
1/2 ч.л. сода в киселото мляко
Яйцата се разбиват със захарта и леко се затоплят. Маята се разтваря в затоплено пр. мляко с 1 с.л. захар.
В брашното се прави кладенче и се налива част от яйчената смес, киселото мляко и се меси. Прибавя се постепенно и другата смес. Омесва се средно твърдо тесто. Меси се около 10 мин. Готовото тесто се слага в найлонов плик, намазан с олио и се слага в хладилника за 1 нощ.
На сутринта се оставя на топло около 1 час да бухне. размесва се и се оформя по желание - на плитка или като питка.
Може да се сложат стафиди, бадеми или орехови ядки.
Когато бухне козунакът във формата се намазва с жълтък и се поръсва със захар.
Пече се около 40 мин. Ако е необходимо, се слага фолио.
Проверява се с почукване
От себе си добавям подправки: млякото го кипвам с 1 голям дафинов лист, а в тестото прибавям кардамон и лимонова кора.
Плънката е от манго и стафиди, накиснати в кайсиева ракия (само стафидите са напоени с алкохол).
Плета козунака като
този тук, само добавям две 'въженца' отгоре и отстрани и четири цветенца. Оформих го като венец в кексова форма.
Вместо манго може да се сложат всякакви други сладки сушени плодове. Мангото е много сладко, но не е ароматно (и е с красив ярко-оранжев цвят
).
Купих го от Хит, като цената му не беше по-различна от тази на останалите сушени плодове.