2 патладжана (общо олколо 600-700 г)
1 скилидка чесън, смачкана с малко сол
4 с.л. тахан
1/4 ч.ч. смлени бадеми или кайсиеви ядки (аз нямах и не сложих никакви ядки)
сокът на половин лимон
1/2 ч.л. млян кимион
2 ч.л. пресен джоджен (половината листенца - нарязани, другата половина се оставят цели за украса)
2 ч.л. зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
Птладжаните се измиват, подушават, отстраняват се дръжките им. Пекат се в тавичка във фурната около 40-50 мин (или в микровълновата около 10 мин). След като малко поизстинат, се обелват, накъсват на големи парчета и се слагат в гевгир, за да се отцеди сокът им. След 30-40 мин се доизцеждат на ръка и се слагат в процесор или блендер.
Добавят се останалте съставки.
Всичко се смила.
Готовият дип се украсява с цели листенца прясна мента.
Поднася се с
арабски хляб или препечени филийки.
От книгата Vegetarian